Kamervragen over uitsluiten werklozen voor vacature
Het SP-Kamerlid Ulenbelt wil dat staatsecretaris de Krom het mogelijk maakt dat vacatures waarin mensen met een uitkering worden uitgesloten verboden worden.
De omstreden personeelsadvertentie van een bedrijf uit Wijchen heeft inmiddels Den Haag bereikt. De SP vindt dat de vacaturetekst, waar expliciet uitkeringsgerechtigden worden uitgesloten, niet door de beugel kan en heeft er Kamervragen over gesteld.
Niet komen opdagen
Walter Boekestein uit Wijchen zorgde voor nogal wat discussie doordat hij in een personeelsadvertentie voor zijn dierenmeubelwinkel de zin toevoegde: ...'reacties van alleen mensen zonder uitkering sturen naar..' Volgens hem is daar een goede reden voor. Al twintig keer nam hij naar eigen zeggen een werkeloze met een uitkering aan, en telkens kwam diegene na de kortste keren niet meer opdagen. Het kostte hem tussen de de 5 en 10 duizend euro, aldus Boekestein. Dan maar eerlijk in de advertentie zetten dat mensen met een uitkering weg mogen blijven, dan is het maar meteen duidelijk vond hij.
Niet verboden
De opvallende eisen die de winkeleigenaar aan potentiële medwerkers stelt zijn niet verboden. Het UWV zei eerder tegen Binnenlands Bestuur hierover: ‘Uitkeringsgerechtigden zijn een hele diffuse groep. Hij pikt er geen specifieke groep uit, (…) het is geen discriminatie. Hij mag dat zo doen’, aldus UWV-woordvoerder Marjanne de Groot.
Actief opsporen
Maar SP-Kamerlid Paul Ulenbelt neemt hier geen genoegen mee, en stelde Kamervragen over de kwestie. Hij vindt dat staatssecretaris de Krom iets aan deze situatie moet doen.‘Ik hoop dat hij ervoor kan zorgen dat instanties als de Arbeidsinspectie of Commissie Gelijke Behandeling actief dit soort teksten opspoort en het dan ook verbiedt. Nu is het zo dat er pas wat kan gebeuren als een individuele gedupeerde zich meldt, en dat gebeurt heel vaak niet.’
Niemand aan de bak
Ook hoopt het Kamerlid dat vacatureteksten als deze geen trend worden: ‘Dan hebben we een groot probleem. We proberen met z’n allen steeds iedereen aan het werk te krijgen, op zo’n manier komt dan dus niemand aan de bak.’
Verplicht solliciteren
Toch kan hij uiteindelijk wel een klein beetje begrip opbrengen voor de winkeleigenaar, al praat hij zijn actie absoluut niet goed. 'Het onderliggende probleem is natuurlijk dat de Sociale Dienst groen en rijp op dit soort baantjes afstuurt. Onder bedreiging van korting op hun uitkering solliciteren ze dan maar, terwijl het misschien helemaal niets voor zo'n sollicitant is. Ze worden ertoe verplicht. Goed bemiddelen tussen werkzoekende en werknemer is de enige remedie. Dat kun je ook wel zien aan zo'n werklozenproject in de kassen van het Westland, dat draait op helemaal niets uit.'
Hiernaast is het tevens een drempel om daadwerkelijk te gaan werken, een groot deel gaat er per saldo bij een 36-urige werkweek nauwelijks financieel op vooruit. Een uitkering en daarbij wat zwart bijklussen levert netto veel meer op.
Of je het nu wel of niet in een vacaturetekst zet, werkgevers selecteren toch op eigen criteria. Misschien is het dan juist beter om deze voorkeur dan toch in de tekst om te nemen (idem als bij positieve discriminatie; op deze vacatures kan ook iedereen solliciteren, maar ben je vrouw, allochtoon en gehandicapt dan heb je een streepje voor). Dit scheelt frustratie bij de sollicitant (men weet waar hij aan toe is) en tijdsinvestering bij de werkgever (lezen en beantwoorden niet serieuze sollicitanten).
Overigens vind ik personen omtrent het geloof uitsluiten een nog kwalijker zaak, welke overigens wel is toegestaan.