Advertentie
sociaal / Nieuws

Vrees voor run op Wmo-loket

Gemeenten, zorg- en woningbouwkoepels pleiten voor uitstel van de versobering van de Awbz. Er is te weinig tijd om alternatieve zorg te regelen.

28 juli 2012

Gemeenten vrezen vanaf 1 januari 2013 een run op hun Wmo-loketten. Vanaf die datum komen er veel ­extra zorg- en welzijnstaken vanuit de Algemene wet ­bijzondere ziektekosten (Awbz) op het bordje van lokale overheden. Zonder dat daar vooralsnog extra rijksbudget tegenover staat.

Dagbesteding

De decentralisatie van de begeleiding vanuit de Awbz naar de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) is weliswaar uitgesteld, maar dat betekent geenszins dat er niets verandert. Zo wordt per januari de verzorgingshuiszorg voor een deel uit de Awbz geschrapt. Daarnaast wordt op het vervoer naar dag­bestedingslocaties fiks bezuinigd. En ook de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget – hoewel deels verzacht – hebben gevolgen voor de toestroom op gemeentelijke voorzieningen.

 

Brandbrieven

Dat stellen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de organisatie van zorgondernemers Actiz en de Vereniging van Woningcorporaties Aedes. Zij hebben hun zorgen en ­bezwaren tegen de maatregelen en vooral de snelheid waarmee ze worden ingevoerd via brandbrieven onder de aandacht gebracht van Kamerleden. Zes Zuidoost-Brabantse gemeenten hebben daarnaast hun gemeenschappelijke zorgen expliciet onder de aandacht gebracht van de VNG-commissie Gezondheid en ­Welzijn. Daarbij ondersteund door de zorgaanbieders in die regio.

 

Uitstel

Alle ‘bezwaarmakers’ onderschrijven weliswaar de ontwikkeling om zorg en wonen te scheiden, maar stellen dat gemeenten en zorg- en welzijnsinstellingen voldoende tijd moeten krijgen om aanvullend beleid te maken en alternatieven te kunnen treffen. Als de maatregelen per 2013 van kracht worden, is die tijd er niet, stellen zij. Gemeenten en belangenorganisaties pleiten daarom voor uitstel.

 

Lees het hele artikel in BB magazine

 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
NL is onderhand een groot zorgloket, kannie goedgaan.
W.F.Willems / maatsch.werker
Stel iemand uit Dongen gaat straks wonen op een zorgboerderij in Berlicum, welke gem. gaat dan betalen.

De VNG moet snel een discussie starten over, zoals dat onder ABW 1965 heette domiciliekwesties.
Wilhelmien Looymans / Directeur
gemeenten: zet in op / werk samen met/ de wijkverpleegkundigen van het project Zichtbare Schakel; zie de landelijke decentralisatie uitkering van 10 miljoen euro voor 2013! en opnieuw 10 miljoen euro voor 2014! Wethouders Wijkenaanpak / Volksgezondheid hebben de mogelijkheid om op lokaal niveau deze regie te nemen!!!!



Advertentie