Advertentie
sociaal / Nieuws

Teleurstelling over uitblijven extra jeugdgeld

Het is onverantwoord dat het kabinet niet structureel extra geld voor de jeugdzorg vrijmaakt, vindt voorzitter Hans Spigt van Jeugdzorg Nederland. Het Stedennetwerk G40 noemt het uitblijven van extra jeugdgeld ‘een grote teleurstelling’.

17 september 2019

Jeugdzorg Nederland vindt het onverantwoord dat het kabinet niet structureel extra geld voor de jeugdzorg wil vrijmaken. Het Stedennetwerk G40 noemt het uitblijven van extra jeugdgeld ‘een grote teleurstelling’.

Noodklok

‘Gemeenten luiden massaal de noodklok over de grote jeugdzorgtekorten, maar het kabinet schuift een structurele oplossing door naar de volgende kabinetsformatie. We moeten nu haast hopen op nieuwe verkiezingen, want de sector kan helemaal niet nog jaren wachten’, aldus Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland.

Inflatie

De jeugdzorg is daarnaast niet gebaat bij de miljard euro die gemeenten de komende drie jaar krijgen; een bedrag dat al in de Voorjaarsnota bekend was. ‘Van veel jeugdzorgorganisaties in het land hoor ik dat gemeenten aangeven dat er helemaal geen ruimte is voor eerlijkere en kostendekkende tarieven of het doorberekenen van inflatie en loonstijgingen. Dit extra geld voor gemeenten leidt dus niet automatisch tot betere jeugdzorg of ruimte om iets te doen aan de hoge werkdruk in de sector’, aldus Spigt.

Grote teleurstelling

‘Voor heel veel gemeenten is dit een grote teleurstelling’, stelt G40-voorzitter Paul Depla. Het stedennetwerk had voor Prinsjesdag nog eens de noodklok geluid. ‘De decentralisaties in het sociaal domein zijn met forse kortingen gepaard gegaan. Gemeenten worden met de miljard euro onvoldoende gecompenseerd. Er moet nu worden bezuinigd en dat worden lastige afwegingen.’

Niet uit te leggen

Uit een recente peiling dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door Frontin PAUW bleek dat drie kwart van de gemeenten met een financieel tekort kampt. Er wordt vooral bezuinigd in het sociaal domein. Dat baart Spigt grote zorgen. ‘Het rijk houdt geld over, maar gemeenten moeten pijnlijke bezuinigingen doorvoeren. Dat lijkt me toch niet de bedoeling. En dat dit dan leidt tot verdere verschraling van de zorg voor de jeugd is al helemaal niet uit te leggen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie