In het staartje van de zomervakantie strijkt in zowat elk Alkmaars wijkpark een huttendorp neer. Kinderen timmeren er hun eigen hut en doen mee aan allerlei activiteiten. Door regels is het een flinke organisatorische klus voor gemeente en vrijwilligers. Zeker dit jaar, toen begin juli een storm parken onveilig maakte.
70 jaar historie
Het was wethouder en Dachau-overlevende Rindert van Zinderen Bakker die in 1950 voor de eerste keer een ‘jongensstad’ organiseerde. Zo valt te lezen in het boek Speurtocht door Alkmaar uit 1977 van N.J. Speur. De tijdsgeest van de eerste jongensstad was bepaald niet progressief; alleen jongens tussen acht en veertien jaar mochten komen. Een honderdtal van deze knapen nam in beginsel zelf gereedschap mee, kreeg wat planken en balken toebedeeld en bouwde daarmee eigen huisjes.
Groei
Uiteindelijk kwam de nodige emancipatie. Toen steeds meer meisjes mee wilden doen verdween de naam jongensstad. In 1992, 42 jaar na de start van het initiatief, werd Stichting Vakantiebesteding Alkmaar opgericht, die het jaarlijkse evenement nog steeds organiseert. Nog eens ruim dertig jaar later is er niet slechts één huttendorp meer, maar zijn het er wel acht met allemaal ieder jaar een ander thema. Het aantal deelnemende kinderen is gegroeid naar ruim 1.200, en de stichting bestaat inmiddels uit 200 vrijwilligers.
Sociaal
De huttendorpen zijn in de kern een sociaal initiatief. Deelnemers die de kleine bijdrage niet zelf kunnen betalen, kunnen via de voedselbank gratis entree krijgen. Betaling is ook mogelijk via de ‘Alkmaarpas’, een tegoedkaart van de gemeente die gratis is voor inwoners met een inkomen tot 150 procent van de bijstandsnorm. Zelfs wanneer geen van die opties mogelijk zijn, kan in overleg met de organisatie veel geregeld worden. Kortom: iedereen kan meedoen aan de projecten van Jeugd Onder Leiding (JOL).
Storm gooit roet in het eten
Tenminste, dat is de bedoeling. Drie weken voor de start van de huttendorpen editie 2023 komt er plots slecht nieuws. Een aantal locaties is door storm Poly, die in de eerste week van juli over het land raasde, mogelijk onbruikbaar geworden. Vooral JOL Hoefplan, voor kinderen uit de gelijknamige wijk, komt op losse schroeven te staan. ‘We zijn op dit moment een beetje in rep en roer’, vertelt Sascha Groenland van JOL Hoefplan gehaast over de telefoon. Ze moet na het gesprek weer een overleg in met de gemeente, om samen te kijken naar een alternatieve plek voor één of meerdere van de dorpen. Vooral de plek waar Hoefplan zou plaatsvinden, een veldje in Natuurpark Egmonderhout, is beschadigd door de harde windstoten.
Lees het hele verhaal in BB16 van deze week.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.