‘Stop met ontwikkelen eigen controlesysteem’
Gemeenten, zorgaanbieders en zorgregio’s moeten afspraken maken over het gebruik van de landelijke verantwoording en controle. Op die manier moet voorkomen worden dat de lasten te hoog worden, vindt brancheorganisatie Actiz.
Wisselend van kwaliteit
Veel gemeenten en zorgregio’s zijn op dit moment zelf bezig om systemen te ontwikkelen en protocollen op te stellen om de voor verantwoording en controle voor accountants. Deze protocollen zijn heel wisselend van kwaliteit, vindt Actiz. Dit, samen met het feit dat zorgaanbieders straks geconfronteerd worden met veel verschillende protocollen, leidt ertoe dat de administratieve lasten bij zorgaanbieders omhoog gaan, omdat vaak uitgegaan wordt van één controleverklaring per gemeente.
Oktober
De zorgaanbieders roepen de gemeenten op om hun eigen trajecten te stoppen en afspraken te maken over het gebruik van de landelijke verantwoording en controle. Het project informatievoorziening zorgaanbieders (project iZA) werkt sinds maart aan een landelijke financiële verantwoording voor de Wmo. Hierin werkt ActiZ samen met de VGN, GGZ Nederland, BTN, Federatie Opvang en Jeugdzorg Nederland. De centrale verantwoording en het bijbehorende controleprotocol zijn waarschijnlijk in oktober beschikbaar.
Overigens ben ik het er mee eens dat dit voor de zorgaanbieders natuurlijk een onwerkbare situatie oplevert. Iedere gemeente (als ze geluk hebben: regio) komt met z'n eigen systeempje en dito eisen. De administratieve lasten voor de zorgaanbieders zijn inmiddels verdrievoudigd. Een deel van de winst gaat dus al in rook op.