Jongeren steeds vaker in financiële problemen
Het aantal mensen met betalingsproblemen is sinds 2015 licht gedaald, maar bleef sinds 2017 vrij stabiel. Wel is de groep jongeren (tot 24 jaar) onder hen de afgelopen vijf jaar flink gegroeid.

Het aantal jongeren dat kampt met betalingsproblemen groeit. Dat heeft te maken met onzekere inkomsten, waardoor het moeilijk is om een buffer op te bouwen. Ondanks dat bleef het totale aantal mensen met betalingsproblemen de afgelopen jaren stabiel.
Meer mannen
Dat concludeert Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie) in de jaarlijkse Schuldenmonitor. Daaruit blijkt dat in 2019 zo'n 700.000 Nederlanders betalingsproblemen hadden die gemeld zijn door een kredietaanbieder. Opvallend is dat zes op de tien mensen met betalingsproblemen mannen zijn, ondanks dat vrouwen en mannen net zo vaak kredieten aangaan. Daarnaast blijkt kopen op afbetaling een gevaarlijke vorm van krediet te zijn: bijna een kwart van de mensen met een zogenaamd verzendhuiskrediet heeft daarop een betalingsachterstand.
Randstad en Flevoland
Landelijk heeft een op de twintig mensen betalingsproblemen (4,8 procent), maar de lokale en regionale verschillen zijn aanzienlijk. Zo heeft 7,1 procent van de inwoners van Flevoland betalingsproblemen, net als 11 procent van alle Rotterdammers. Andere gemeenten met relatief veel betalingsproblemen liggen vooral in de Randstad en Flevoland (zoals Amsterdam, Den Haag, Lelystad en Schiedam), maar ook in Zuid-Limburg (Heerlen en Kerkrade), Gelderland (Arnhem) en Groningen (Pekela).
Lees verder onder de afbeelding.
Bron: Schuldenmonitor 2019. Klik om afbeelding te vergroten.
Meer jongeren
Het aantal mensen met betalingsproblemen is sinds 2015 licht gedaald, maar bleef sinds 2017 vrij stabiel. Wel is de groep jongeren (tot 24 jaar) onder hen de afgelopen vijf jaar flink gegroeid: van 19.000 eind 2015 tot 32.000 eind 2019. De gemiddelde leeftijd waarop mensen betalingsproblemen krijgen, daalde dan ook van 42 naar 38 jaar. Van alle Nederlanders met betalingsproblemen was eind vorig jaar 14 procent jonger dan 30.
Kleinere buffer
'Jongeren zijn financieel kwetsbaar', verklaart Vanessa Vijn, beleidsadviseur bij Stichting BKR. 'Ze hebben minder vermogen opgebouwd en daardoor een kleinere buffer dan andere leeftijdsgroepen. Ook hebben ze vaak flexibeler werk. Als hun inkomen wegvalt door bijvoorbeeld ontslag of een relatiebreuk, moeten vaste lasten wel gewoon betaald worden. En die kunnen ze niet opvangen met een buffer.'
Studieschuld
'Bovendien hebben veel van hen een flinke studieschuld', voegt Vijn toe. Die studieschuld wordt nu nog niet geregistreerd bij het BKR, maar uit cijfers van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) blijkt dat twintig procent van hun debiteuren een betalingsachterstand heeft. Het totaal aan studieschulden bedraagt al 24 miljard euro, met een gemiddelde van 15.000 euro per persoon, en blijft groeien.
Lees verder onder de afbeelding.
Bron: Schuldenmonitor 2019. Klik om afbeelding te vergroten.
Schuldhulp
Wat verder opvalt aan de cijfers van de Schuldenmonitor, is dat slechts een kleine 5 procent van de groep mensen met betalingsproblemen in een schuldbemiddelingstraject zit. Wel is dat aantal de afgelopen jaren gegroeid: van 25.000 eind 2015 tot 33.000 eind 2019. Ook het aantal saneringskredieten - en vorm van schuldhulpverlening waarbij een sociale kredietbank de schulden overneemt - is toegenomen: van 11.000 eind 2016 naar 17.000 eind 2019.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.