Sw-bedrijven draaien contractstop terug
In voorbereiding op de Wwnv stopten veel Sw-bedrijven met het aannemen van mensen. Nu de wet van tafel is, wordt ook dat besluit teruggedraaid.
De Sociale Werkvoorziening Presikhaaf Bedrijven heeft het besluit om geen dienstverbanden voor onbepaalde tijd meer af te sluiten, teruggedraaid. Dat is goed nieuws voor de 92 Sw’ers van wie dit jaar hun derde - en dus laatste - tijdelijke contract afloopt. Ook andere Sw-bedrijven passen hun beleid aan nu de Wet werken naar vermogen niet doorgaat.
Tweederde
Het aantal beschutte werkplekken binnen de Sw-bedrijven moest als gevolg van de Wwnv met tweederde worden teruggebracht. Bedrijven zouden meer moeten inzetten op het plaatsen van mensen ‘met een vlekje’ bij reguliere bedrijven, vond staatssecretaris De Krom. De wet zou in 2013 van kracht worden en vooruitlopend daarop besloten veel Sw-bedrijven alvast het aantal vaste contracten terug te brengen.
Vast contract
Maar nu de wet van tafel is, komen de Sw-bedrijven weer in beweging. De 92 mensen bij Presikhaaf Bedrijven (Midden-Gelderland) hebben voorlopig nog werk. Loopt hun contract af dan wordt bekeken hoe groot de kans is dat ze bij een regulier bedrijf aan de slag kunnen. ‘Als blijkt dat die kans erg klein is, krijgen ze binnen het Sw-bedrijf een vast contract’, aldus woordvoerder Wim Kruyswijk. ‘Als wij inschatten dat ze buiten het Sw-bedrijf een goede kans op een baan maken, gaan we daar drie maanden op inzetten. Lukt het dan niet, dan kunnen ze weer – op tijdelijke basis – terug naar het Sw-bedrijf.
30 procent
Geschat wordt dat ruim 30 procent van de 92 mensen voor een vast contract in aanmerking zal komen. De overige groep zal dus mogelijk buiten het Sw-bedrijf aan de slag gaan. Ondanks dat de Wwnv van tafel is, verhoudt dit cijfer zich wel tot de door De Krom gewenste verhouding van 1 op de 3 mensen die in de toekomst beschut kan blijven werken.
Westrom
In Limburg besloot Westrom (Roermond en omstreken) hebben sinds 1 februari 29 mensen het bedrijf moeten verlaten met het oog op de wet. 171 anderen zouden hen dit jaar of in 2013 volgen. Maar Westrom kwam onlangs terug op het besluit. Vanaf 1 juni worden gewoon weer contracten afgegeven voor mensen wiens contract afloopt.
Uitstel, geen afstel
‘Als mensen er drie tijdelijke contracten op hebben zitten, krijgen ze gewoon weer een vast contract,’ aldus woordvoerder Daniëlle Schaepkens. ‘Wel is het zo dat als het nog mag we tijdelijke contracten geven, omdat we maximale flexibiliteit willen behouden.’ Een volgend kabinet kan immers het plan zo weer uit de lade halen. ‘We hebben nu wel uitstel, maar dat betekent geen afstel.’ De 29 mensen geen contractverlenging kregen, hebben weinig aan het nieuwe besluit. Hun plaatsen worden opgevuld door nieuwe mensen, met tijdelijke contracten.
Vacaturestop
Koepelorganisatie van Sw-bedrijven Cedris heeft geen zicht op het totaal aantal bedrijven dat vacaturestops of plaatsingsstops had ingesteld die nu weer worden teruggedraaid. Een woordvoerder noemt het wel 'logisch' dat bedrijven daarmee bezig zijn.
Weert
WML (Heusden, Loon op Zand en Waalwijk) besloot vorige week ook om de vacaturestop op te heffen. Goed nieuws voor de 44 Sw’ers met een tijdelijk contract. De helft had het bedrijf al verlaten en is nu teruggeplaatst op de wachtlijst. Van de andere helft zal het contract verlengd worden. Maandag aanstaande vergadert het bestuur van De Risse Groep (regio Weert) over de toekomst van 90 mensen met een tijdelijk contract aldaar. Eerder was besloten die contracten van deze mensen niet te verlengen. Mogelijk wordt ook daar dat besluit teruggedraaid.
Ik was gedetacheerd via de sallcon en moest naar begeleid werken. Dit zou voor mij geen nadelige gevolgen hebben als het niet meer kon dan kon ik gewoon terug komen. Toen het na een aantal jaren niet meer kon zochten ze voor mij wat anders. Ik kon aan de slag als bode bij de gemeente deventer maar kreeg ineens een jaarcontract als dit voorbij was zou ik weer in dienst komen . Toen het jaar bijna om was werd ik door de sallcon gechanteerd om bij de gemeente ook begeleid werken te doen. Als ik dit niet deed dan werd mijn contract niet verlengd en stond ik op straat. Dit was een tijdelijke baan en na twee jaar moet ik daar weer weg. Ik val dan weer terug op de sallcon daar werd mij verteld als ik straks weer bij hun kon ik drie keer een jaarcontract krijg en het loon wat ik in al die jaren heb opgebouwd ben ik ook kwijt .Ik heb hier hevig tegen geprotesteerd maar dat hielp niet het is hun beleid en daar houden ze zich aan. Ik heb hierover zelfs een gesprek gehad met de burgemeester van deventer maar die zegt niets te kunnen doen ik moet het maar vergeten .
Als ik een beetje in de cao boekjes kijk op internet mag je niet een weer terug naar het minimum loon maar hun hebben schijnbaar een eigen cao.