Advertentie
sociaal / Nieuws

Private financiering van bestrijding jeugdwerkloosheid

Rotterdam maakt kennis met de 'social impact bond'. Private investeerders krijgen van de gemeente hun geld dik terug op basis van het aantal uitgespaarde uitkeringen.

19 december 2013

Rotterdam maakt kennis met een nieuwe financieringsvorm voor de aanpak van jeugdwerkloosheid: de 'social impact bond'. Investeerders krijgen van de gemeente hun geld - plus rendement - terug op basis van het aantal uitkeringen dat met de constructie wordt uitgespaard.

Private insteek
ABN Amro en Start Foundation steken 680.000 euro in een Rotterdams bedrijf - Buzinezzclub - dat zich richt op het aan het werk (of terug naar school) krijgen van werkloze ongekwalificeerde jongeren. Tot dusver doet het bedrijf dat jaarlijks voor zo'n 80 jongeren. De gemeente kan dat niet altijd even makkelijk financieren; vandaar nu de private insteek.

Goed rendement
De Social Impact Bond is een uit de VS en Groot-Brittannië overgewaaide vorm van financieren, waarbij de investeerders - waarschijnlijk - een fors rendement op hun geld behalen (tot 12 procent), terwijl de betreffende overheid op den duur minder kosten maakt, bijvoorbeeld omdat zij minder uitkeringen hoeft te verstrekken. Wethouder Marco Florijn ziet veel in de constructie en daagt andere maatschappelij ondernemers en investeerders uit om samen met hun voorstellen bij de gemeente aan te kloppen.

Eigen bedrijf
De Buzinezzclub begeleidt jongeren van tussen de 17 en 27 jaar op weg naar een eigen bedrijf, al of niet via het alsnog behalen van een diploma. Het bedrijf krijgt een verrgoeding die afhankelijk is van het aantal uitkeringsdagen dat op de deelnemende jongeren wordt bespaard. na het terugbetalen van de investeerders houdt de gemeente nog steeds geld over, is de gedachte.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie