‘Snoeien vroegpensioen niet aan de orde’
Xander den Uyl, Abvakabo-secretaris en ABP-bestuurder, heeft geen last van dubbele petten bij de discussie over afschaffing van vroegpensioen voor ambtenaren.
‘Ik heb weinig coherents gehoord in het voorstel van Binnenlandse Zaken’, zegt Xander den Uyl, secretaris van Abvakabo. Maandag stelde Hugo Levie, cao-onderhandelaar namens de rijkssector, voor om te snoeien in het vroegpensioen van ambtenaren. Hierdoor zou de dekkingsgraad van pensioenfonds ABP verbeteren. Een verhoging van de pensioenpremie kan zo worden voorkomen, aldus Levie.
De vakbonden zien er niets in, dus Den Uyl als vakbondsbestuurder ook niet. Zij vinden een premieverhoging een betere oplossing. Als ABP-bestuurder is Den Uyl echter minder uitgesproken. Toch is hij in die rol verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van het pensioenfonds. Den Uyl heeft geen last van dubbele petten, zegt hij, ook niet als het ministerie voorstelt om arbeidsvoorwaarden van ambtenaren te offeren voor de financiële gezondheid van het ABP. ‘Ik zit met geen ander doel in het ABP-bestuur dan om de belangen van de ambtenaren te behartigen’, zegt hij. Het pensioenbeleid van Abvakabo zit niet in Den Uyls portefeuille als vakbondsbestuurder.
Daarnaast voert Den Uyl andere formele argumenten aan om het voorstel vanuit Binnenlandse Zaken te laten voor wat het is. In de eerste plaats is een wijziging van de pensioenregeling geen aangelegenheid voor het ABP-bestuur. ‘Het ABP-bestuur gaat over zaken als de hoogte van de pensioenpremie en het beleggingsbeleid. Maar over de inhoud van de pensioenregeling beslist de Pensioenkamer. Daar zitten alle sociale partners in. Namens de werkgevers is dat niet Binnenlandse Zaken, dat ministerie gaat alleen over de politie en de rijksambtenaren. Er zijn wel dertien overheidssectoren. In de Pensioenkamer praten wij FNV-breed met alle overheidswerkgevers.’
Verder vraagt Den Uyl zich af hoe de dekkingsgraad van het ABP profiteert van afschaffing van vroegpensioen. ‘De dekkingsgraad wordt gevormd door het vermogen en financiële verplichtingen. Die verplichtingen bestaan uit opgebouwde rechten. Die rechten moet je nakomen. Ik zie dus niet in welk voordeel daar te halen is voor de dekkingsgraad van het ABP.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.