Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Nederlandse Schuldhulproute’ bespaart miljoenen

De micro-impact zit vooral in de besparing op uitkeringslasten: het oplossen of voorkomen van schulden kan mensen immers helpen om werk te vinden en financieel zelfstandig te worden.

01 december 2021
schulden-stress-.jpg

De Nederlandse Schuldhulproute heeft in 2020 een positieve maatschappelijke impact gehad van 180 miljoen euro. Investeringen in schuldhulpverlening betalen zich terug in besparingen op uitkeringen en zorgkosten, maar ook extra belastinginkomsten door verhoogde arbeidsdeelname. 

Positieve impact
Dat blijkt uit een onderzoek van SchuldenlabNL en Deloitte. Daarin werd de impact berekend van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR), een initiatief om mensen met geldzorgen naar de juiste hulp te leiden. Zo'n 190.000 mensen maakten in 2020 gebruik van de dienst. Dat leverde een positieve impact van 180 miljoen euro op. Daarvan bestaat 78 miljoen euro uit 'micro-impact', de overige 102 komt ten goede aan het bruto binnenlands product (bbp).

Uitkeringslasten
De micro-impact zit vooral in de besparing op uitkeringslasten: het oplossen of voorkomen van schulden kan mensen immers helpen om werk te vinden en financieel zelfstandig te worden. Zo wordt gemiddeld 1700 euro aan bijstandslasten bespaard per persoon die wordt doorverwezen naar hulp. Ook kosten voor Wmo, GGZ of jeugdzorg kunnen worden vermeden. Daarnaast levert een schuldhulpinterventie een verhoging van de inkomstenbelasting op, als gevolg van een grotere deelname aan betaald werk. Om dezelfde reden is er ook een positief effect op het bbp van 102 miljoen euro.

Doorverwezen
Ruim 60 gemeenten werken samen met de NSR. In 2020 bezochten bijna 190.000 mensen Geldfit.nl, waarvan er zo'n 6500 werden doorverwezen naar de gemeentelijke schuldhulpverlening. Meer dan 7000 maakten gebruik van 'zelfhulp', en ruim 2000 werden gekoppeld aan een online coach of vrijwilligershulp.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie