Samen door ontwikkelen
Op dinsdagavond 27 januari werd Jeugdbescherming Regio Amsterdam uitverkozen tot beste overheidsorganisatie van het jaar.
Op dinsdagavond 27 januari werd Jeugdbescherming Regio Amsterdam, de club waarvan ik al weer zes jaar bestuursvoorzitter mag zijn, uitverkozen tot beste overheidsorganisatie van het jaar. Een eervolle onafhankelijke kroon op jaren hard werken aan de missie Ieder Kind Veilig, zeker gezien het sterke veld van medefinalisten. Lees hier het juryrapport en kijk hier naar het nominatiefilmpje over onze nieuwe generiek gezinsgerichte manier van werken (GGW).
Juryvoorzitter Liesbeth Spies riep op de verkiezingsavond alle finalisten op om hun goede praktijken breed te delen. Die handschoen pakken we bij Jeugdbescherming Regio Amsterdam (JBRA) graag op. We hebben daar al enige ervaring mee. Zo adviseren onze gezinsmanagers “on the job” de collega’s van de nieuwe wijkteams in verschillende gemeenten in de regio Amsterdam en dat heeft al geleid tot een forse daling van de instroom van gezinnen naar JBRA. Ook beschikken we over een expertisecentrum dat op verschillende onderwerpen deskundigheidsbevordering biedt. Altijd door trainers die zelf ook nog dagelijks met de poten in de modder staan. Daarnaast werken we al een tijdje samen met de collega’s van Intervence (het voormalige Bureau Jeugdzorg Zeeland) aan de invoering van GGW op Zeeuwse maat en ook daar is inmiddels sprake van een forse daling van gedwongen maatregelen.
Wij van JBRA zijn natuurlijk heel erg trots op wat we bereikt hebben. Tegelijkertijd hebben wij geleerd dat succesvolle verspreiding van goede praktijken gebaseerd moet zijn op een intensief proces waarbij alle betrokkenen (gezamenlijk) door hun eigen leerproces ingaan. Niet uitrollen maar inrollen van goede praktijken heb ik dat wel eens genoemd. Lees bijvoorbeeld mijn blogreeks er nog maar eens op na. Iedereen heeft recht op zijn eigen leerproces en dat maakt dat onze trots op de uitverkiezing gepaard moet gaan met een houding van bescheidenheid, willen we als JBRA met succes een bijdrage leveren aan de bredere verspreiding van onze goede praktijken.
Bescheiden in de zin dat onze goede praktijk alleen een bijdrage kan leveren aan het succes van andere organisaties wanneer die als inspiratie dient om eigen goede praktijken te ontwikkelen. Het simpelweg kopiëren (uitrollen) van een bewezen goede praktijk levert onvoldoende eigenaarschap op om tot duurzame verbetering op een andere plek te leiden. Dat lukt alleen wanneer men zich in die andere organisatie de verbetering letterlijk “eigen” kan maken op de maat van de lokale situatie. Dat vergt dus van de organisatie die haar goede praktijk in de aanbieding doet een houding van gepaste bescheidenheid. Ik zeg dat met zoveel nadruk, omdat ik weet dat ons grote enthousiasme over GGW makkelijk als arrogantie kan overkomen en dan gaat de deur naar gezamenlijk leren dicht.
Daarbij komt dat het succes van JBRA geen geïsoleerd succes is. Ons succes is mede te danken aan de (financiële) ruimte en het vertrouwen dat we kregen van ambtenaren en politieke bestuurders van de Stadsregio Amsterdam en de ministeries van V en J en VWS. Ons succes is mede te danken aan de goede samenwerking met de 16 gemeenten in de Stadsregio Amsterdam waaronder onze medefinalist de gemeente Zaanstad. Ons succes is mede te danken aan de samenwerking met onze netwerkpartners. De forse daling van het aantal ondertoezichtstellingen en gedwongen uithuisplaatsingen was bijvoorbeeld niet mogelijk geweest zonder de innovatie van het zorgaanbod van onze collega’s van Jeugd- en Opvoedhulp. Ons succes is mede te danken aan het sociaal netwerk rondom gezinnen dat we mobiliseerden met de inzet van Eigen Kracht Conferenties. En natuurlijk is ons succes mede te danken aan de gezinnen die met ons het avontuur van een nieuwe werkwijze zijn aangegaan.
En als de verkiezing van de overheidsorganisatie van het jaar iets duidelijk maakt, is het wel dat er op veel plekken sprake is van inspirerende ontwikkelingen. Daar kunnen en willen wij ook weer van leren, nieuwsgierig als we zijn om ook van anderen te leren. Hoe goed dat voelt hebben we onder andere ervaren in onze samenwerking met medefinalist Zaanstad.
Aan de oproep van juryvoorzitter Liesbeth Spies om onze kennis en ervaring breed te delen willen we dan ook graag gevolg geven. Onze trots op de uitverkiezing tot beste overheidsorganisatie van het jaar maakt dat we staan te trappelen. Mail naar erik.gerritsen@jbra.nl. Onze ervaring met duurzaam transformeren maakt dat we ons aanbod ook doen vanuit gepaste bescheidenheid. Vanuit de overtuiging dat alle kinderen in Nederland alleen blijvend veilig kunnen opgroeien als we daar gezamenlijk de schouders onder zetten. Samen door ontwikkelen dus.
Erik Gerritsen
Eric voorkom dit en lever de prijs nu publiekelijk in anders ga je waarschijnlijk over 5 jaar publiekelijk aan de paal, dat is de consequentie als je de wij van wc eend organisatie prijs behoud