Rotterdam beëindigt duizenden uitkeringen
De gemeente Rotterdam heeft afgelopen vier jaar zeker 8.800 uitkeringen beëindigd na rechtmatigheids- en fraudeonderzoeken. Dat maakt wethouder Maarten Struijvenberg (werk en inkomen, Leefbaar Rotterdam) bekend.
De gemeente Rotterdam heeft afgelopen vier jaar zeker 8.800 uitkeringen beëindigd na rechtmatigheids- en fraudeonderzoeken. Dat maakt wethouder Maarten Struijvenberg (werk en inkomen, Leefbaar Rotterdam) bekend.
Pilot
In het kader van een pilot, werden vanaf 2014 jaarlijks 3.000 keer de rechtmatigheid van een bijstandsuitkering heronderzocht. Naar aanleiding van die controles, is de uitkering van 2.300 ontvangers beëindigd. De helft van hen ontvangt volgens Struijvenberg nog steeds geen bijstandsuitkering.
Informatieplicht
Na regulier rechtmatigheidsonderzoek en fraudeonderzoek werden 14.000 gevallen vastgesteld waarbij iemand een te hoge uitkering ontving, of helemaal geen recht op een bijstandsuitkering bleek te hebben. Naar aanleiding daarvan werden maar liefst 6.500 uitkeringen beëindigd in de laatste vier jaar. In 62 procent van de fraudegevallen had een bijstandsontvanger een te laag inkomen doorgegeven aan de sociale dienst. Ook werd de informatieplicht vaak niet nageleefd doordat ontvangers wijzigingen in de woon- of leefsituatie niet had doorgegeven aan de gemeente. Deze groep is goed voor 36 procent van de fraudegevallen.
Maatregel
In de laatste vier jaar legde de gemeente Rotterdam 11.754 keer een zogeheten maatregel (een korting op de uitkering) op. Het aantal opgelegde maatregelen nam tussen 2014 en 2017 met ongeveer 50 procent toe. In de meeste gevallen werden Rotterdammers op hun uitkering gekort omdat zij niet kwamen opdagen voor, of niet meewerkten aan afspraken over de re-integratie. Ook werd er vaak onvoldoende gesolliciteerd. Aan werkzoekenden werden laatste vier jaar bijna 8.000 boetes uitgeschreven en werden 1.800 waarschuwingen gegeven.
86 miljoen euro bespaard
Rotterdam heeft het omvangrijkste bijstandsbestand van het land. Begin deze maand stond de teller op maar liefst 37.531 bijstandsgerechtigden. Met de controles en onderzoeken zegt Struijvenberg de afgelopen vier jaar 86 miljoen euro te hebben bespaard.
Verder ben ik benieuwd naar het effect van het opleggen van al de boetes en maatregelen. Levert dit iets positiefs op, of alleen maar meer aanvragen voor schuldhulpverlening?
De resultaten uit de pilot worden nu min of meer als succes gepresenteerd, maar ik denk dat er meer toelichting noodzakelijk is en dat er de nodige nuances kunnen worden aangebracht.. De effecten mis ik in ieder geval of is dat inderdaad de meeste armoede in Nederland?