Relatief veel zelfdoding in het noorden
Provincies als Utrecht, Flevoland en Zuid-Holland kennen relatief weinig zelfdoding, terwijl Drenthe en Groningen als sinds de tweede helft van de jaren 90 relatief veel zelfdoding kennen. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een nieuwe publicatie over zelfdoding in Nederland in de afgelopen decennia. De regionale verschillen zouden redelijk constant zijn. Het CBS constateert dat er meer zelfdoding is in landelijke gebieden.
Provincies als Utrecht, Flevoland en Zuid-Holland kennen relatief weinig zelfdoding, terwijl Drenthe en Groningen als sinds de tweede helft van de jaren 90 relatief veel zelfdoding kennen. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een uitgebreide publicatie over zelfdoding in Nederland in de afgelopen decennia. De regionale verschillen zouden redelijk constant zijn. Het CBS constateert dat er meer zelfdoding is in landelijke gebieden.
Sterk fluctueren
In Flevoland ligt het aantal zelfdodingen sinds 1996 behoorlijk onder het gemiddelde. In 2020 was er een kleine toename (net als in Limburg en Overijssel, waar het gemiddelde ook onder het landelijke niveau lag), maar het is volgens het CBS niet te zeggen of er sprake is van een trend omdat de jaarcijfers per provincie sterk kunnen fluctueren. Landelijk gezien lag het zelfdodingscijfer in 2020 iets lager dan voorheen.
Veel zelfdodingen
Van 1996 tot 2000 waren er in Drenthe, Zeeland, Groningen en Noord-Holland relatief veel zelfdodingen ten opzichte van de rest van het land. Van 2015 tot 2019 nam in Zeeland, Friesland, Gelderland en Noord-Brabant het aantal zelfdodingen toe.
Landelijke gebieden
‘De mate van stedelijkheid speelt een rol in de spreiding van het aantal zelfdodingen over Nederland’, schrijft het CBS. In weinig stedelijk gebieden als Zuidwest-Drenthe, Zeeuws-Vlaanderen en Oost-Groningen ligt het cijfer hoger. Recente literatuur over regionale verschillen wijst op risicofactoren als meer middelenmisbruik, hogere werkloosheid, sociale isolatie, en tegelijkertijd een groter stigma op geestelijke problemen.
Europa
Nederland neemt in Europa een middenpositie in. De Oost-Europese landen Rusland, Litouwen, Kazachstan, Oekraïne en Wit-Rusland hebben de hoogste zelfdodingscijfers. ‘In West-Europa is vooral het hoge aantal zelfdodingen in België, Finland en Zweden opvallend.’ De Zuid-Europese landen Turkije, Armenië, Cyprus, Griekenland en Albanië staan onderaan met een ‘aanzienlijk lager’ zelfdodingscijfer dan Nederland.
Corona
‘Er zijn wereldwijd nog niet veel cijfers beschikbaar over het aantal zelfdodingen sinds de uitbraak van het coronavirus’, benadrukt het CBS. Het bureau verwijst naar andere onderzoeken: voor de Verenigde Staten nam het aantal zelfdodingen ten opzichte van 2019 af, cijfers over Noorwegen laten geen toename zien in de eerste drie maanden na de uitbraak, maar een Japanse studie toonde wel een toename.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.