Nog steeds onduidelijkheden in budget Wmo en Jeugdzorg
De cijfers voor de Wmo 2015 en de Jeugdwet zijn grotendeels bekend, maar toch zitten er nog onzekerheden in. Die moet het kabinet voor eind mei wegnemen, aldus de Rekenkamer.
In de budgetten die gemeenten volgend jaar krijgen voor de uitvoering van de Wmo en de Jeugdwet zitten nog steeds onzekerheden. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een rapport. Wel zijn er minder onzekerheden dan vorig jaar en kunnen de betrokken ministeries waarschijnlijk op korte termijn meer duidelijkheid bieden.
Berekeningen
De Rekenkamer heeft de manier waarop de ministeries van VWS en V en J tot hun cijfers komen onder de loep genomen. De berekeningen zijn goed uitgevoerd en bieden meer zekerheid dan de berekeningen van vorig jaar, concludeert de Rekenkamer. Toen was bijvoorbeeld nog niet goed te bepalen hoeveel jongeren onder de Awbz vielen. Dat probleem is nu (deels) opgelost.
Wegnemen in meicirculaire
Toch is ook nu nog niet precies duidelijk hoeveel geld gemeenten precies krijgen volgend jaar. Er zit nog steeds een aantal ‘onzekerheden’ in de cijfers. Dat geldt zowel voor het macrobudget van de Wmo 2015 als voor dat van de nieuwe Jeugdwet. In sommige gevallen gaat het om ‘inherente onzekerheden die aan de sommen zijn verbonden waar geen definitieve oplossing voor is’, schrijft de Rekenkamer. Maar er zijn ook onzekerheden die voor het verschijnen van de Meicirculaire weggenomen moeten kunnen worden. De Rekenkamer raadt de ministeries aan hier haast mee te maken.
388 miljoen
Zo is nog onzeker hoeveel geld gemeenten kwijt zijn aan ‘extramuralisering’- het feit dat ouderen en gehandicapten die nu nog in een instelling wonen in de toekomst vaker thuis wonen en begeleid moeten worden. Hier is 219 miljoen euro voor ingeboekt. Maar er moet nog onderzocht worden wat het tempo is van de extramuralisering en hoeveel mensen er dus gebruik van gaan maken. Ook is de korting op de eigen bijdrage (58 miljoen) en de korting vanwege de pgb-maatrelenen (ruim 28 miljoen) nog onzeker, net als het effect van loon- en prijsindexatie. In totaal gaat het om ruim 388 miljoen van het totale macrobudget Wmo van € 3.494 miljoen waar nog onzekerheden in zitten.
Snel besluit
Net als gemeenten, dringt ook de Rekenkamer er gezien de krappe tijd voor de invoering van beide wetten op aan dat er snel duidelijkheid komt. De Rekenkamer doet een aantal aanbevelingen. Zo moet het ministerie van VWS snel een besluit nemen over de onzekerheden rondom de extramuralisering, de deelbudgetten pgb en over de loon- en prijsindexatie.
Jeugdzorg
Voor de Jeugdzorg is een extra aanbeveling opgenomen. Die gaat over het moment waarop 90 miljoen euro vanuit het provinciefonds structureel naar het gemeentefonds wordt overgeboekt. In de bestuursafspraken voor de jeugdzorg is afgesproken dat dit vanaf 2016 gebeurt. De VNG heeft eerder al gevraagd om deze overboeking al per 1 januari 2015 te laten plaatsvinden omdat dat de datum is waarop gemeenten de jeugdzorg van provincies overnemen. De Rekenkamer beveelt VWS aan hier voor de meicirculaire 2014 duidelijkheid over te geven.
http://www.kluwerschulinck.nl/opinie/2014/afbake …