Rijnmond haalt opgave spreidingswet niet
Volgens de indicatieve verdeling moet de regio Rotterdam-Rijnmond voor 6441 opvangplaatsen zorgen, maar dat is nu iets meer dan de helft.
Het lukt Rotterdam en de andere twaalf gemeenten uit de regio Rijnmond bij lange na niet om te voldoen aan hun opgave uit de spreidingswet. Volgens de indicatieve verdeling moeten ze gezamenlijk voor 6441 opvangplaatsen zorgen. Op dit moment heeft de regio Rotterdam-Rijnmond iets meer dan de helft daarvan gerealiseerd.
Ambivalente uitlatingen
In het regioplan, dat de gemeenten hebben ingediend bij de provincie Zuid-Holland, staat dat medio volgend jaar zeker 3560 opvangplaatsen zijn (55 procent van de opdracht). Het percentage kan stijgen naar 74 procent als alle nog te nemen 'besluitvorming goed verloopt', maar dat is onzeker. Volgens Aart Jan Spoon, VVD-wethouder in Voorne aan Zee en voorzitter van de regionale regietafel Rotterdam-Rijnmond, dragen de 'aanhoudende onduidelijkheid en ambivalente uitlatingen vanuit het rijk over de spreidingswet' niet bij aan de uitvoering daarvan. 'Dit belemmert onze gemeenten en heeft geleid tot vertragingen en onzekerheid, wat de besluitvorming beïnvloedt', aldus Spoon.
Helder handelingsperspectief
De betrokken bestuurders uit Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Voorne aan Zee sturen een brief naar minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie. Daarin roepen ze haar op om 'dringend duidelijkheid te verschaffen over hoe nu de asielopvang in Nederland wordt vormgegeven'. De gemeenten zeggen 'naarstig op zoek te zijn naar een helder handelingsperspectief vanuit het rijk'. Faber wil de spreidingswet weer intrekken, maar onduidelijk is wanneer.
20.000 asielopvangplaatsen
De regio Haaglanden publiceerde onlangs vergelijkbare cijfers als Rotterdam-Rijnmond. Den Haag en acht omliggende gemeenten moeten bijna 5800 opvangplaatsen hebben, maar zitten nu op 54 procent daarvan. Voor 2025 en 2026 wordt dit waarschijnlijk 59 procent en het percentage kan worden verhoogd naar 77 procent, maar alleen als er extra geld vrijkomt. De provincie Zuid-Holland moet volgens de spreidingswet bijna 20.000 asielopvangplaatsen regelen. Wouter Kolff, de commissaris van de Koning, zei al dat Zuid-Holland dit niet haalt. Hij moet uiterlijk 1 november een provinciaal plan indienen bij Faber.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.