Advertentie
sociaal / Nieuws

Rechtbank: Energietoeslag per adres in strijd met gelijkheidsbeginsel

De gemeente Nijmegen maakt ‘een volstrekt willekeurig onderscheid’ tussen verschillende rechthebbenden op hetzelfde woonadres.

07 augustus 2023
Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem. Bron: Rechtspraak.nl
Rechtbank Gelderland, locatie Arnhem. Bron: Rechtspraak.nl

De gemeente Nijmegen mag niet op één adres de energietoeslag verstrekken terwijl er op dat adres meerdere rechthebbenden wonen. Tot dat oordeel kwam de rechtbank Gelderland afgelopen vrijdag. De studentenstad maakt op deze wijze een niet te rechtvaardigen onderscheid tussen meerdere bewoners die op hetzelfde adres wonen.

Senior Medewerker Omgevingsvergunningen

Gemeente Tilburg
Senior Medewerker Omgevingsvergunningen

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Een jaar geleden bepaalde diezelfde rechtbank in Arnhem dat de gemeente Nijmegen niet bij voorbaat studenten mag uitsluiten van de energietoeslag. Naar aanleiding van deze uitspraak kwam de gemeente met een nieuwe beleidsregel: alleen de eerste rechthebbende aanvrager van een adres krijgt een energietoeslag.

Willekeur

Maar volgens de rechter leidt dit tot een ongelijke behandeling van vergelijkbare gevallen. Het is immers mogelijk dat op één adres meerdere personen wonen die aan alle voorwaarden van de energietoeslag voldoen, maar hierdoor toch geen energietoeslag krijgen. Gemeenten mogen gelijke gevallen verschillend behandelen als dat ‘objectief gerechtvaardigd is’. Daar is echter geen sprake van. Met de beleidsregel wordt ‘een volstrekt willekeurig onderscheid’ gemaakt tussen verschillende rechthebbenden op hetzelfde woonadres.

Niet passend en proportioneel

Bovendien is het op deze manier onduidelijk of de energietoeslag terechtkomt bij de doelgroep, namelijk: bewoners met een gestegen eigen energierekening. ‘De energietoeslag wordt immers willekeurig toegekend aan de eerste rechthebbende aanvrager per adres, ongeacht of deze rechthebbende een eigen energiecontract heeft’, aldus de rechtbank. Daarbij is de beleidsregel evenmin een ‘passend en proportioneel middel’ om het doel – een efficiënte regeling met beperkte financiële en administratieve lasten – te bereiken.

Impact financiën en uitvoering

Het college van B en W dient nu met nieuw besluit komen, waarbij de gemeente deze uitspraak in acht moet nemen. Een woordvoerder van de gemeente Nijmegen laat aan Omroep Gelderland weten dat een aanpassing van het beleid een grote impact heeft op de financiën en de uitvoering. ‘We zoeken uit wat dit betekent voor alle andere mogelijke situaties. We nemen de uitspraak van de rechtbank mee in onze afweging voor nieuwe beleidsregels’, zegt ze.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie