Sociale wijkteams veilig op huisbezoek
Sociale wijkteams veilig op huisbezoek
Met de decentralisaties van de AWBZ, Jeugdzorg, Participatiewet en Passend onderwijs komt de regie over het sociale domein grotendeels bij gemeenten te liggen. Die zetten op veel plaatsen sociale wijkteams in om de eerste lijn te versterken. Daarbij groeit de rol voor vrijwilligers. Bijvoorbeeld voor sleutelfiguren in de wijk, die signalen verzamelen over wijkbewoners. Maar leden van sociale wijkteams kunnen tijdens huisbezoeken wel te maken krijgen met geweld of andere vormen van agressie. Kent uw gemeente afspraken over preventie van agressie? Weten alle leden van sociale teams hoe zij moeten reageren in (dreigende) agressieve situaties? Want uiteindelijk zijn de gemeenten verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Hebt u veilig werken voldoende geborgd?
Checklist ARIH
De ervaring leert dat de kans op agressie aanzienlijk vermindert door een goede risico-inschatting vooraf en de juiste voorzorgsmaatregelen. Samen met medewerkers van de William Schrikker Groep (WSG), Altra, BJZ Noord-Holland en Spirit heeft RadarVertige een inventarisatie gemaakt van indicatoren die kunnen duiden op een verhoogd agressierisico. We onderscheiden 3 risiconiveaus: groen, oranje en rood. Per niveau zijn vervolgens de te treffen voorzorgsmaatregelen in kaart gebracht, op de checklist ARIH (Agressie Risico Inschatting Huisbezoek). Door de lijst te doorlopen kunnen leden van sociale teams bij een verhoogd agressierisico toch veilig op huisbezoek gaan.
Risico’s van voorgenomen huisbezoek in kaart
Met de checklist ARIH kunnen uw medewerkers voorafgaand aan een huisbezoek stilstaan bij de mogelijke risico’s van een voorgenomen huisbezoek. En op basis daarvan voorzorgsmaatregelen treffen. Het uiteindelijke doel is dat sociale teams veilig op huisbezoek gaan.
Voorzorgmaatregelen
Een ingevulde checklist is natuurlijk nog geen garantie dat een huisbezoek zonder agressie verloopt. Uw medewerker vult de lijst zelf in, op basis van intui¨tie en een aantal objectievere risicofactoren. Daaruit komen bepaalde te nemen voorzorgsmaatregelen naar voren. De checklist past in het veiligheidsbeleid van organisaties en is door individuele medewerkers, teams en op organisatieniveau in te zetten.
Meer informatie en de checklist kunt u vinden op de website van het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak.
RadarVertige ontwikkelt beleid, instrumenten en trainingen om veilig en weerbaar te werken. Wilt u weten wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem contact op met William Bertrand – w.bertrand@radarvertige.nl
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ouders reageren niet zomaar agressief op een jeugdwerker die op huisbezoek komt.
Door de vaak intimiderende en onbeschofte houding van de jeugdzorgwerker zelf wordt er in sommige gevallen vanuit het gezin met agressie gereageerd, maar wat wil je ook als er door een jeugdwerker niet wordt geluisterd of als een jeugdwerker intimidatie en chantage als pressiemiddel gebruikt om zijn of haar gelijk te halen!
Indien een jeugdwerker wat meer begrip toont en in plaats van te dcteren te luisteren, en wat nog belangrijker zou zijn als een jeugdwerker echt het gezin zou betrekken bij het aangeboden hulptraject en ook echt de mening, ideeen en voorstellen van ouders ter harte neemt zou deze cecklist niet eens nodig zijn.
|Denk daar maar eens over na...