sociaal / Partnerbijdrage

Evaluatie minimabeleid in de WVOLV-gemeenten

Drempels voor inwoners verlagen en sturingsmogelijkheden verbeteren.

02 december 2024
Purpose minimabeleid
Beeld: Shutterstock

Voor de Rekenkamer van gemeenten Wassenaar, Voorschoten, Oegstgeest en Leidschendam-Voorburg (WVOLV) evalueerde Purpose het minimabeleid, de uitvoering daarvan en de sturingsmogelijkheden door de gemeenteraden. Na een kwalitatief onderzoek dat bestond uit interviews en deskresearch was het advies van Purpose om drempels voor inwoners te verlagen en de mogelijkheden voor sturing te verbeteren.

Onderzoek vanuit vier perspectieven

Purpose heeft voor de evaluatie van minimabeleid in de WVOLV-gemeenten vier perspectieven bij elkaar gebracht:

  1. Inwoners
  2. Hulpverleners en adviesraden
  3. Ambtenaren en wethouders
  4. Bureau-onderzoek

De interviews gingen over de beleving en waardering van het minimabeleid, de situatie in de gemeenten, hoe de uitvoering geregeld is en wat aanbevelingen zijn voor verbetering. Voor de deskresearch maakte Purpose gebruik van bestaande onderzoeken, beleidsplannen, aanwezige data en raadsinformatiesystemen.

Ruim aanbod minima, aanvraag kan makkelijker

Purpose leverde een visuele rapportage op met verhalen van inwoners, zowel in tekst als in geluidsfragmenten. Zij concludeerde dat de WVOLV-gemeenten een compleet pakket regelingen aanbieden, maar inwoners behoefte hebben aan meer aanbod voor de participatie van volwassenen.
Inwoners waren blij met de regelingen, maar ervaarden wel drempels in de aanvraag ervan. Inwoners waren soms niet bekend met het aanbod, hadden moeite met het vinden van de informatie en met de hoeveelheid stukken die aangeleverd moesten worden bij de aanvraag.
Er was ook ruimte voor verbetering in het sturingsmodel voor de gemeenteraden. Er lijkt ook ruimte voor verbetering van bekendheid en bereik van de regelingen.

Advies: meer sturing, minder drempels

Purpose adviseerde de gemeenten om de effectiviteit van het armoedebeleid te verhogen door het stellen van concrete doelen, het wegnemen van drempels voor inwoners en het zorgen voor meer sturingsinformatie. De hoofdaanbevelingen waren:

  1. Verlaag drempels die inwoners ervaren in de uitvoering
  2. Ontwikkel doelgroepgerichte communicatie om bekendheid en bereik te vergroten
  3. Formuleer beleidsdoelen SMART en verbind aan concrete activiteiten
  4. Onderzoek verhoging van de inkomensgrens voor bepaalde regelingen
  5. Zorg voor regelmatiger sturingsinformatie gekoppeld aan de doelen
  6. Werk aan een klantgerichte cultuur bij consulenten

Meer oog voor de mens

Binnen alle gemeenteraden heeft het rapport geleid tot gesprek over de toereikendheid van de minimaregelingen en mogelijkheden om met name het proces van aanvragen beter in te richten, met meer oog voor de mens.

Meer weten?

Neem gerust contact met ons op. Je kunt hier alvast het hele onderzoek: Onderzoek minimabeleid WVOLV-gemeenten vinden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Minimabeleid (=inkomensbeleid) en kan beter volledig op nationaal niveau worden geregeld. Zo niet, dan wordt het een chaos op het sociale domein onder 342 Gemeenten.