Sporten nu al vaak te duur
‘Te duur’ is nu al de meest genoemde reden om te stoppen met sporten. Onderzoekers vrezen wat een verhoging van de btw zal veroorzaken.
37 procent van de Nederlanders vindt de kosten die verbonden zijn aan sport bezwaarlijk. Dat meldt het Mulier Instituut in de publicatie ‘Opzeggen en afsluiten sportlidmaatschappen’. Het aantal mensen dat aangeeft te stoppen met sporten omdat het te duur is nam de afgelopen jaren toe. En het wordt nog duurder, nu het kabinet meer btw wil gaan heffen.
Lager inkomen
Mensen uit huishoudens met een benedenmodaal inkomen noemen ‘te duur’ vaker als opzegreden van een lidmaatschap van een fitnessaanbieder dan mensen uit huishoudens met een bovenmodaal inkomen (41 procent ten opzichte van 26 procent). Voor de contributie van sportverenigingen geldt dat ook, maar minder sterk (39 procent tegenover 31 procent).
Drempels
Het Mulier Instituut vroeg de respondenten, Nederlanders van 16 tot en met 79 jaar, of ze zouden gaan sporten als al het sportaanbod gratis was. 28 procent van de niet-sporters geeft aan van wel. De andere mensen die niet sporten ervaren dus andere drempels om te gaan bewegen. De kosten blijven echter de nummer één reden die mensen noemen om te stoppen met sporten.
Minder beweging
Bij 1,1 miljoen huishoudens werd het afgelopen jaar een sportabonnement opgezegd. In de helt van de gevallen gingen mensen daarna ook daadwerkelijk minder sporten. Het werd bij hen dus niet opgevangen door een nieuw abonnement, of sport waarbij geen abonnement hoeft te worden afgesloten.
Rek eruit
Al zijn de cijfers tussen 2023 en 2024 weinig veranderd, was er in de jaren daarvoor wel een flinke toename te zien in het aantal mensen dat sporten te duur vindt. ‘Voor een fors deel van de leden lijkt de financiële rek eruit’, aldus onderzoekers Paul Hover en Eva Heijnen. Des te pijnlijker is het volgens het dat het kabinet het verlaagde btw-tarief voor sportaanbieders wil aanpassen.
Gezondheidseffecten
De cijfers tonen aan dat dit kan leiden tot meer opzeggingen, aldus het Mulier Instituut. Het hogere btw-tarief kan zo dus op termijn een negatief effect op de gezondheid van de Nederlandse bevolking hebben. Met tot gevolg dat de druk op de zorg vergroot, zo waarschuwen de onderzoekers. Teruglopende ledenaantallen zullen daarnaast grote gevolgen hebben voor de vitaliteit van sportaanbieders.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Bijna alle aangekondigde maatregelen leveren op zeer korte termijn een klein beetje geld op, maar op de middellange en lange termijn hebben zij juist een zwaar negatief effect op de inkomsten en uitgaven... Dit is weer zo'n mooi voorbeeld, sporten ontmoedigen waardoor de zorgkosten waarschijnlijk weer op gaan lopen..
Het lijkt haast de bedoeling te zijn de mensen dommer (btw verhoging op kranten en cultuur, bezuinigingen op onderwijs, dus de ''linkse hobbies'') en dikker/ongezonder (btw verhoging sport) te maken zodat meer mensen binnen de dikke/domme doelgroep van de PVV/BBB vallen