Advertentie
sociaal / Nieuws

Pgb’s populairst in krimpregio’s

Zorginkoop door middel van een persoonsgebonden budget (pgb) vond in 2017 het meeste plaats in Groningse en Limburgse gemeenten. In Noord-Holland maakten de laagste percentages inwoners gebruik van pgb’s.

09 januari 2019

Zorginkoop door middel van een persoonsgebonden budget (pgb) vond in 2017 het meeste plaats in Groningse en Limburgse gemeenten. In Noord-Holland maakten de laagste percentages inwoners gebruik van pgb’s.

Meeste pgb’s in Oldambt, minste in Blaricum

Die conclusies komen uit een onderzoek door thuiszorgbureau Zuster Jansen op basis van recente cijfers over 2017 die door Vektis, de Sociale Verzekeringsbank en de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein zijn aangeleverd bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De vier gemeenten waarin de hoogste percentages inwoners gebruik maken van pgb’s liggen allemaal in de provincie Groningen. Aan de leiding gaat daarin de gemeente Oldambt (2,71 procent), gevolgd door Pekela (2,46 procent), Stadskanaal, (2,4 procent), en Veendam (2,27 procent). Het pgb-verbruik lag procentueel het laagst in de Noord-Hollandse gemeenten Blaricum (0,25 procent), Laren (0,35 procent), Diemen (0,36 procent) en Edam-Volendam (0,42 procent).

Meer gebruik van pgb-Jeugdwet dan pgb-Wmo

Ook pgb’s voor zorg in het gemeentelijk sociaal domein worden in de Groningse gemeenten verhoudingsgewijs het vaakst verstrekt. Zo heeft 1,8 procent van de inwoners van de gemeente Oldambt een pgb op basis van de Jeugdwet. Dat percentage ook is gemeten in de gemeente Fryske Marren. Ook in Stadskanaal (1,7 procent), Veendam (1,6 procent) en Pekela (1,5 procent) wordt relatief vaak jeugdzorg ingekocht met een pgb. Buiten het noorden zijn relatief hoge percentages gemeten in Boxmeer, Oisterwijk (beiden 1,5 procent) en Eijsden-Margraten (1,4 procent). Pgb’s worden in minder gevallen gebruikt voor het inkopen van Wmo-zorg, blijkt uit de cijfers. Weer zijn het gemeenten in krimpregio’s die het hoogst scoren: Oldambt (0,12 procent), Stadskanaal (0,11 procent) en Pekela, Sittard-Geleen, Heerlen en Goes (allen 0,09 procent).

Inkomen of vergrijzing geen oorzaak

Een woordvoerder van het thuiszorgbureau Zuster Jansen laat weten dat de onderzoekers geen duidelijke oorzaak hebben gevonden voor het hogere gebruik van pgb’s in krimpgebieden. ‘Initieel hebben we een link willen leggen met besteedbaar inkomen en vergrijzing in deze regio's, maar hier lijkt het niet aan te liggen. Jeugdhulp wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt in deze regio's. Het lijkt er op dat de voorzieningen vanuit deze gemeentes gewoonweg beter te bereiken zijn voor inwoners. Dit kan ook met voorlichting te maken hebben, maar dit hebben wij niet verder onderzocht.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Heel opvallend. Kennelijk weten ze de weg naar de PGB's in Groningen en Limburg beter te vinden dan elders in ons land. Waar zou dat aan liggen? Rijp voor onderzoek.
Advertentie