Peter van Heemst
Voor de Rotterdamse PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst is de vraag hoe ver de overheid achter de voordeur mag komen, allang geen vraag meer. Ze moet tot de achterdeur gaan als ouders kun kinderen niet willen of kunnen opvoeden. Als ingrijpen mislukt, dan dienen terreurgezinnen uit de wijk te verdwijnen.
U bent van de stevige aanpak?
Ik ben van de leefbaarheid. Dat is een belangrijke opdracht voor de PvdA. We moeten het leven op straat en in de buurten in goede banen leiden. Gezinnen die voortdurend zorgen voor ernstige overlast en bedreigingen op straat, moeten uiteindelijk uit die straat worden verwijderd. Doe je dat niet, dan zet je de wereld op zijn kop en vreten overlast en intimidatie zich steeds dieper in. Goede en welwillende buurtgenoten vluchten weg en de hardnekkige bron van overlast blijft zitten. Dat kan niet.
Waar moeten die gezinnen naartoe?
Ze moeten naar een plek waar ze leren hoe je je fatsoenlijk gedraagt als bewoner van een straat. Ik zie het niet als een eindstation, zo’n aso-woning, maar als een tijdelijke noodmaatregel. Op dat tussenstation moet er intensieve bemoeienis zijn met zo’n gezin. Als ze hebben geleerd hoe het hoort, kunnen ze terug naar een gewone wijk.
Kan dat zomaar?
Volgens mij wel. Ik ben de uitvinder van de Wet Victor en Victoria die we hebben gebruikt om overlast vanuit drugspanden te bestrijden door ze te ontruimen en te sluiten. Die wet kan ook gebruikt worden om andere vormen van hardnekkige overlast en intimidatie op straat te bestrijden.
Heeft Rotterdam zoveel last van terreurgezinnen?
Katendrecht is een goed voorbeeld. Daar gaat het om kinderen die op straat de dienst uitmaken. Dat is onaanvaardbaar want de straat is van iedereen. We hebben ontzettend veel maatregelen genomen om dat probleem te lijf te gaan. Kinderen moeten terecht kunnen bij jongerenwerk, die jongerenwerkers moeten stevig zijn en grenzen stellen, achter de voordeur bemoeien we ons intensief met de opvoeding, kinderen dienen ’s avonds om negen uur thuis te zijn. We hebben twee maanden geleden een selectieve avondklok ingevoerd. Het sluitstuk van het offensief is de verplaatsing van terreurgezinnen.
Wij zouden een gezinscoach eerlijk gezegd het huis uit gooien.
De praktijk leert in Rotterdam dat het heel anders werkt. We zien we dat veel opvoeders met een zucht van verlichting gaan samenwerken met een gezinscoach.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.