Pensioenverlies 65+-burgemeester 'onwenselijk'
Het Genootschap van Burgemeesters vindt het onwenselijk dat burgemeesters stoppen vanwege een lagere pensioenuitkering als zij na hun 65ste doorwerken.
Dief
Het Genootschap reageert hiermee op de aankondiging van burgemeester Wim Denie van Moerdijk dat hij per 1 juli opstapt, omdat hij er duizend euro per maand op achteruitgaat als hij zou doorwerken. Denie is pas 2,5 jaar burgemeester van Moerdijk en wil graag zijn termijn van zes jaar volmaken, maar ook geen dief zijn van zijn eigen portemonnee, zo meldt Omroep Brabant.
VUT
‘Wij doen geen uitspraken over individuele gevallen’, zegt Jos van Dijk, woordvoerder van het ABP. ‘Maar het is een bekend fenomeen. De Vendrik-motie uit 2005 had als doelstelling langer doorwerken aantrekkelijker te maken door VUT-gelden niet verloren te laten gaan. VUT-sparen doen mensen gemiddeld voor twee jaarsalarissen. Bij 65 jaar vervalt het VUT-sparen en raak je dit kwijt. Daar staat tegenover dat na je 65ste je pensioenrechten worden opgehoogd en je ook nieuwe pensioenopbouw hebt. Voor mensen die voor 1950 zijn geboren is er een overgangsrecht: zij houden wel recht op de VUT-gelden.’
Monniken
Uit het ABP-jaarverslag blijkt dat de uittredingsleeftijd al jaren stijgt. In 2005 was de gemiddelde leeftijd nog 59,3, in 2009 al 62,4. ‘De maatregel werkt dus wel’, aldus Van Dijk. Voor burgemeesters is er geen aparte regeling. ‘Het is gelijke monniken, gelijke kappen. Als er bezwaren zijn, dan moeten ze bij de wetgever en de sociale partners zijn.’
Zuur
Ruud van Bennekom, directeur van het Genootschap van Burgemeesters, kan weinig zeggen over het vertrek van Denie. ‘Het is een afweging van een individuele burgemeester.’ Wel wil hij uitweiden over het algemene probleem dat ontstaat bij burgemeesters vanaf 64 jaar en 11 maanden. ‘Niet alleen burgemeesters, maar ook rechters en rijksambtenaren verliezen een behoorlijk deel van hun inkomen als zij doorwerken na hun 65ste. Om er nog voordelig uit te komen, moeten ze sowieso twee of drie jaar doorwerken. Dat kan een probleem worden als er gezondheidsproblemen optreden. Dan is het extra zuur als je dan ook nog zelf moet inboeten.’
Pensioenkamer
Van Bennekom wijst erop dat de rechtspositie van burgemeesters niet binnen het domein van het Genootschap valt. ‘Maar het is wel vreemd dat als zij langer willen doorwerken pensioen moeten inleveren.’ Het Genootschap heeft het probleem in 2008 al aan de orde gesteld. ‘Het is toen door de sociale partners besproken in de Pensioenkamer, maar men is er niet uitgekomen. Er is dus ook niets veranderd, maar het probleem is wel bij hen bekend.’ Van Bennekom weet nog niet of het Genootschap het probleem opnieuw voor het voetlicht zal brengen.
Reacties: 11
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
@Leon: helemaal eens. Als ik 65 ben heb ik er 48 jaar opzitten. Met de langer-doorwerk-plannen, zou ik er nog een jaar aan vast moeten plakken. Absurd.
VUT gelden heb je zelf gespaard en door een kronkel in de wet ben je die ineens kwijt als je niet voor je 65e stopt. Dus niks anderen opzadelen met kosten maar gewoon voorkomen dat je bestolen wordt, Niks mis mee. Als ze die rariteit nou eens echt gingen oplossen was doorwerken voor rechters, burgemeesters etc geen probleem.