Advertentie
sociaal / Nieuws

Overijssel meest succesvol met schuldsanering

Schuldenaren in de provincie Overijssel hebben de beste kans om weer uit de schulden te komen. 85 procent lukt dat, meldt RTV Oost.

17 juli 2014

De provincie Overijssel is het meest succesvol met schuldsaneringen. 85 procent van de mensen die een traject ingaat, komt daar schuldenvrij uit en kan met een schone lei beginnen. Het minst succesvol is Zuid-Holland, hoewel in deze provincie ook nog altijd 69 procent van de schuldsaneringen tot een goed einde wordt gebracht.

Faillisement
Dit blijkt uit een analyse die RTV Oost heeft gemaakt op basis van CBS gegevens. Een wettelijke schuldsanering is net zoiets als een faillissement van een bedrijf. Als iemand op eigen kracht niet meer uit de schulden kan komen, dan kan de rechter op grond van de Wet schuldsanering natuurlijke personen een saneringstraject opleggen. Zo’n traject duurt meestal drie jaar. In die tijd valt de schuldenaar onder een bewindvoerder en moet leven van een wekelijks bedrag aan zakgeld. Na drie jaar wordt de restschuld kwijtgescholden. Als de rechter een traject heeft opgelegd, zijn schuldeisers verplicht daaraan mee te werken.

Succesvol
Een aantal mensen die erin slaagt om het traject succesvol af te ronden en met een schone lei te beginnen is de afgelopen jaren fors gestegen. In Overijssel stroomden 258 mensen in het eerste kwartaal van dit jaar schuldenvrij uit de Wsnp. Slechts 10 mensen werden alsnog failliet verklaard.

 

Succespercentage schuldsanering (percentage beëindigingen met schone lei)
 

1. Overijssel 85%

2. Gelderland 84%

3. Zeeland 83%

4. Flevoland 82%

5. Groningen 81%

6. Drenthe 79%

7. Noord-Brabant 77%

8. Noord-Holland 75%

9. Utrecht 74%

10. Limburg 73%

11. Friesland 71%

12. Zuid-Holland 69%

Bron: RTV Oost

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marc Witteman / Gedeputeerde
Interessante cijfers die het zeker interessant maken om de verschillen nader te analyseren. Maar schuldsanering is een gemeentelijke taak. Daarom vraag ik me af waarom de onderzoekers de cijfers per provincie publiceren. Cijfers per gemeente laten naar mijn mening veel beter zien waar de echte verschillen zitten.
Ronald Busse / Invorderings-/incassomedewerker Sociale Dienst
In het artikel staat dat na 3 jaar WSNP de restschuld wordt kwijtgescholden. Dat is niet juist. Dat voorstel kan door de bewindvoerder aan de Rechter-commissaris worden gedaan maar die hoeft dit niet over te nemen. Dan eindigt de WSNP zonder schone lei!
Advertentie