Advertentie
sociaal / Ingezonden

We moeten leren hoe we ‘ouder’ worden

Hoe de ouderenzorg anders moet, en kan.

17 oktober 2023

Het ene artikel na het andere artikel verschijnt over de transformatie die nodig is om de zorg in Nederland op niveau te houden. Maar hoe het anders moet, en wat precies laten we graag aan ‘de maatschappij zelf over’ en blijft hangen in kreten als ‘meer welzijn, minder zorg’ en ‘we moeten van ziek naar gezond’.

De projecten carrousel voor het besteden van die incidentele middelen draait ondertussen op volle toeren. Onder aanvoering van ingehuurde projectmanagers (veelal zzp’ers)  starten de tijdelijke projecten altijd bij de medische kant van de zorg, bij ziek in plaats van bij gezondheid.

Als we nou eens niet een medische maar een bestuurskundige bril opzetten, zien we dan een andere oplossing? Ja, want er is een bestaande bestuursstructuur die niet ontwikkeld hoeft te worden en die al jaren bewezen effectief is voor de voorbereiding op elke nieuwe levensfase van ‘ouder’ worden. In de Wet Publieke Gezondheid wordt de ouderengezondheidszorg benoemd en beschreven.
De Gemeentelijke en Gewestelijke Gezondheid Diensten (GGD)  hebben een bestaande gevestigde structuur en een bulk aan data die klaar ligt voor iedere gemeente.

De GGD’en kunnen op basis van deze wet analoog aan de jeugdgezondheidszorg een gezondheidszorg voor ouderen/senioren inrichten: de eerste oproep als je AOW-gerechtigde leeftijd bereikt en in frequentie toenemend met de leeftijd. De dienst is per definitie in staat om de medische check (oren omdat slecht gehoor tot eenzaamheid kan leiden en slechte ogen valgevaarlijkheid oplevert) te combineren met collectieve preventie boodschappen, leefstijlinterventies op maat, het inventariseren en monitoren van de leefgebieden binnen Positieve Gezondheid. De medische check kan indien nodig en desgewenst worden aangevuld door sociale verpleegkundigen en welzijn, net als bij de jeugd.

Onder aanvoering van ingehuurde projectmanagers (veelal zzp’ers)  starten de tijdelijke projecten altijd bij de medische kant van de zorg, bij ziek in plaats van bij gezondheid

Denk je eens in: In één keer buigen we de hele stroom ouderen, die nu met hun (overigens terechte) vragen over ouder worden nu bij de huisarts komt af, weg vanuit de medische zorgketen. Een simpele boodschap, niet hip, niet de meest vernieuwende gedachte, maar wel eenvoudig in te richten, niet extreem kostbaar en we leiden onze maatschappij op naar een nieuw normaal.

Dus gemeenten, neem de lead. VNG, ga pleiten voor een degelijke uitvoering van de Wet op de publieke gezondheid. Borg door heel Nederland een zelfde mate van goede ouderengezondheidszorg, met waar nodig regionale nuances op basis van de monitor. Raadsleden in elke gemeente zet de GGD in haar kracht, jullie gaan erover: geef de DPG van jouw GGD de opdracht om dit in te richten.  Sluis de GALA gelden 1 op 1 door naar de GGD en regel een bijdrage van vijf procent vanuit de jaarlijkse budgetten van de zorgkantoren en zorgverzekeraars die op die manier mee betalen aan degelijke preventie en monitoring van onze ouderen die niet meer in de medische keten terecht komen.

Minister Helder heeft letterlijk gezegd ‘ik ga het probleem van de overbelasting van de ouderenzorg niet aanpakken, ik laat het aan de maatschappij zelf’. Laten we die handschoen gezamenlijk oppakken.

Annemieke Verburg, MScDocent gezondheidskunde, bestuurskundige, bestuurssecretaris Woonzorg Flevoland (VVT)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie