Advertentie
sociaal / Column

Ook aangenaam wachten blijft gewoon wachten

Kenmerkend voor de consument van tegenwoordig is dat deze, zeker de laatste jaren, steeds meer op haar wenken wordt bediend door de commercie. Zo zijn er de supermarkten en de warenhuizen die langere openingstijden kennen. Bedrijven en zelfs vele overheidsinstanties zijn tegenwoordig 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor iedereen. De opmars naar een 7 x 24-uurs economie heeft zijn grenzen nog verder uitgebreid door middel van allerlei mogelijkheden die het internet met zich meebrengt. 

27 november 2008

Toch is er een bedrijfstak waar je als zorgconsument niet blij van wordt als je er een beroep op doet. De gezondheidszorg kenmerkt zich door allerlei soorten wachttijden. Het lijkt haast wel of wachttijden onlosmakelijk verbonden zijn met ziekenhuizen. Als patiënt krijg je vaak eerst al te maken met wachttijden voordat je in een ziekenhuis bij een medisch specialist terechtkunt. Afhankelijk van het ziekenhuis, het specialisme en de specifieke specialist kan deze wachttijd al behoorlijk oplopen. Maar heb je eenmaal een afspraak met een medisch specialist gemaakt, dan is het eenmaal op de polikliniek ook nog maar de vraag of je op het afgesproken tijdstip wordt geholpen. Ook daar zijn wachttijden aan de orde van de dag.  Over de wachttijden op de poliklinieken wil ik het in deze column hebben.

 

Ziekenhuizen in Nederland proberen allen op hun eigen manier iets aan de wachttijden te doen. Veel ziekenhuizen zoeken het in het veraangenamen van het wachten. Zij bieden bijvoorbeeld een goed gevulde leestafel, zorgen voor een onderhoudend televisieaanbod en serveren koffie en thee aan de wachtende patiënten. Er zijn zelfs ziekenhuizen die nog een stap verder gaan en hun wachtende patiënten een rustgevende massage aanbieden. Dit alles onder het motto: ze moeten dan wel wachten hier in het ziekenhuis, maar we zorgen ervoor dat ze zo aangenaam mogelijk wachten.

 

Ziekenhuizen die hun focus op dit soort maatregelen richten hebben zich in mijn ogen neergelegd bij het verschijnsel wachttijden en doen aan symptoombestrijding. Sterker nog: door dit soort maatregelen maken ze het probleem eerder groter dan kleiner. Want leesmappen, koffie, thee en massages moeten ook betaald worden en aangezien je geld ook in ziekenhuizen maar één keer uit kunt geven, houd je hierdoor minder geld over dat je aan echte medische zorg kunt besteden. Dit geld zou je veel beter uit kunnen geven aan het stroomlijnen van de werkzaamheden op de poliklinieken. Ga eens onderzoeken waarom er wachttijden optreden en neem maatregelen die echt resultaat hebben, waardoor de oorzaak van het ontstaan van wachttijden wordt aangepakt. Door een betere organisatie en het meer op elkaar afstemmen van de werkzaamheden op verschillende afdelingen en tussen verschillende vakgroepen, zijn vaak al prima resultaten te boeken

 

Ik ga er van uit dat de zorgconsument naar een ziekenhuis komt om zo spoedig mogelijk  van zijn/haar pijnklachten af geholpen te worden; ontvangen worden met een kop koffie hoort bij goed gastheerschap.

 

Met het veraangenamen van zo nu en dan plotseling ontstane wachttijden is op zich niets mis. Wanneer wachttijden echter structureel gaan worden, hetgeen overigens het geval is binnen ziekenhuizen, is de vraag of het aanbieden van een kopje koffie of massage getuigt van respect voor het ontnemen van de vrijheid van onze zorgconsumenten om over invulling van hun eigen tijd te mogen oordelen.

 

Aysel Erbudak

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michel Blezer / IT Adviseur - Logistiek Adviseur - Docent logistiek
Ik ben het volledig met Aysel Erbudak eens. De wachttijden in de zorg zijn ook volgens mijn eigen ervaring struktureel een half uur tot een uur. Elke keer opnieuw weer. Dat betekent het volgende: als er struktureel steeds eenzelfde wachtrijlengte is, zou een beter inzicht in de materie ertoe moeten leiden dat de wachtrij ook NUL zou kunnen zijn. Altijd een half uur wachten zou bij een betere planning ook altijd op tijd beginnen kunnen betekenen. In incidentele gevallen is er ook sprak van een JOJO effect. Geen wachtrij/lange wachtrij/geen wachtrij etc. Vergelijk dit gewoon met het fileprobleem. Maar ook hier zijn er eenvoudige uitgangspunten en regels die wachtrijen onnodig maken. Ik raad iedereen aan het boek "Het Doel" van Goldrath te lezen. Hierin wordt eenvoudig in romanvorm beschreven hoe zulke fenomenen ontstaan. EN de oplossing wordt door jezelf aan het einde gegeven ! Er zouden meer mensen als Aysel Erburak moeten zijn die gewoon met een open blik, zonder vooroordelen een probleem aanpakken. Succes ermee.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik kan me niet voorstellen dat het afschaffen van leesmappen de wachtlijsten in de zorg verminderd maar mevrouw zal het wel uitgebreid bestudeerd hebben.
Cees Wildervanck / verkeerspsycholoog
De consument op HAAR wenken bediend (tweede regel)? Is dan toch het vooroordeel correct dat alleen vrouwen geld uitgeven?
Oftewel: schrijver (cq schrijSTer) let op je taal!
J vd Kroon / Stuurman aan de wal
Ziekenhuizen en uren wachten zijn een soort twee-eenheid. Er wordt al vele jaren over geklaagd maar opgelost wordt er op dit gebied weinig. Wat mij treft is de volgende beschrijving in het CV van de columnist: "Sinds 2006 is Aysel Erbudak mede-eigenaar en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Slotervaartziekenhuis te Amsterdam."
Het Slotervaartziekenhuis is, naar ik aanneem, dus een ziekenhuis dat het wachtprobleem adequaat heeft opgelost. Anders schrijf je dit natuurlijk niet, als mede-eigenaar en bestuursvoorzitter zijnde. En de collega-bestuurders uit het hele land zijn al massaal langs geweest om de kunst af te kijken.
Het is heel goed dat dat gebeurt, want er is natuurlijk geen Nederlander die zich verlaagt om te gaan kijken waarom er geen wachtlijsten en -rijen zijn in de ziekenhuizen van België...
K. Bogerd / coördinator rampenbestrijding
Twee recente ervaringen:
1. I.v.m. lange wachttijden voor zowel eerste consult (3 maanden) als voor operatie (6 maanden) in ziekenhuis eigen regio kon mijn vrouw twee weken na afspraak terecht bij een ziekenhuis buiten de regio. Eerste consult op 02-06-08. Afspraak om 10.30 uur. Om 14.30 uur klaar na onderzoek orthopedisch chirurg, röntgenfoto, bespreken behandeling, lunch in personeelsrestaurant, consult anesthesist en regeling opname. Opname en knie-operatie op 19-06-08 (aanbod voor 05-06 kwam niet uit met eigen agenda).
2. Gelet op bovengenoemde positieve ervaring op 06-10-08 afspraak gemaakt voor consult i.v.m. heupklachten op 20-10-08. Afspraak om 10.30 uur. Om 11.30 uur klaar na onderzoek orthopedisch chirurg, röntgenfoto en bespreken resultaten en behandelmethode.
De naam van het betreffende ziekenhuis?. Slotervaartziekenhuis!. Toeval?
Advertentie