Advertentie
sociaal / Nieuws

Onzekerheid over noodopvang Heumen

Zonder verlenging moet de voorziening op 1 december alweer dicht.

01 augustus 2023
Opbouw van kamp in 2021. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Flip Franssen
Opbouw van kamp in 2021. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Flip Franssen

Naar verwachting is eind augustus de noodopvanglocatie tussen Malden en Nijmegen gereed. Er is echter één probleem: zonder verlenging moet de voorziening op 1 december alweer dicht. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hoopt dat de 800 vluchtelingen wat langer kunnen blijven. ‘Anders is het wel voor een erg korte periode’, zegt COA-woordvoerder Jan Scholten.

principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Yacht
principal Consultant Inkoop & Contractmanagement

Coördinator Planning en Managementinformatie S12

JS Consultancy
Coördinator Planning en Managementinformatie S12

De gemeente Heumen stelde bij haar toestemming nadrukkelijk dat de voorziening op 1 december moet sluiten. Ze vindt de plek niet geschikt voor opvang in de wintermaanden, is te lezen in de Gelderlander.

Winterproof

Het COA laat weten dat de gemeenteraad zich hierover geen zorgen hoeft te maken. ‘De vluchtelingen in Heumen worden niet ondergebracht in paviljoententen’, zegt Scholten. De woordvoerder geeft aan dat het in de Gelderse gemeente gaat om mobiele units, met goede sanitaire voorzieningen. ‘Die zijn winterproof om in te verblijven. De locatie in Heumen heeft wel paviljoententen, maar die zijn alleen voor gemeenschappelijke faciliteiten, zoals de eetzalen’. Bovendien zijn het volgens Scholten stevige, goed geïsoleerde tenten die wel wat kunnen hebben.

Verlenging

Tot nu toe heeft het COA nog niet om een verlenging van de opvangperiode gevraagd. Als zo’n verzoek komt, gaat dat eerst langs de gemeenteraad. Die maakt dan een nieuwe overweging. Als de raad tegen verlenging stemt, moeten de 800 vluchtelingen worden herplaatst naar andere locaties. ‘Zoals dat eigenlijk bij alle locaties die hun deuren sluiten gebeurt’, verduidelijkt Scholten.

Ter Apel

Het is dan nog wel de vraag waarheen. Dat is volgens het COA geen makkelijke opgave. ‘Zeker in het geval van Heumen, want daar gaat het om 800 mensen. Dat is best een grote groep’, zegt Scholten. Wat het verder lastig maakt is dat het altijd onzeker is hoeveel nieuwe vluchtelingen in Nederland aankomen. Dat kan zorgen voor meer druk op Ter Apel.

Ook het sluiten van crisisnoodopvanglocaties in andere gemeenten kan deze logistieke klus bemoeilijken, ziet Scholten. Want ook zij moeten vervolgens weer herplaatst worden. ‘En dat geldt eveneens voor noodopvang. Als er geen sprake is van verlenging, moeten we ook hen opnieuw plaatsen’, vult Scholten aan. ‘Het is, kortom, echt een kwestie van waar plek is in de huidige opvanglocaties.’

Dassen

De komst van de noodopvang in Heumen ging niet zonder slag of stoot. De tijdelijke opvangplek moest eigenlijk al in mei openen, maar protesten verhinderden dat. Stichting Das en Boom diende bij de provincie Gelderland bezwaar in omdat de noodopvang zou worden neergezet in een beschermde ecologische verbindingszone, met onder meer dassenburchten. Hoewel de das een beschermde diersoort is, wees de voorzieningenrechter in Arnhem het verzoek eind juni af, waarna de bouw onmiddellijk begon.

Late oplevering

Voor het COA is de vertraging op z’n zachtst gezegd vervelend. Gezien de grote landelijke druk op de asielopvang wil zij de noodlocatie liever vandaag dan morgen openen. Door de late oplevering zal de noodopvang waarschijnlijk maar drie maanden in bedrijf zijn. Over de kosten van deze locatie doet het COA ‘in principe geen uitspraken’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Dat is mooi, dan zijn ze er daar snel vanaf.
Advertentie