Advertentie
sociaal / Nieuws

22 gebruikers LVV Rotterdam vechten sluiting aan

Andere steden zoals Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen houden de voorziening wel open en betalen dat uit eigen middelen.

ANP
05 december 2024
Een locatie in Utrecht voor de bed-bad-en-brood-regeling.
Een locatie in Utrecht voor de bed-bad-en-brood-regeling.ANP

Onder grote publieke belangstelling hebben 22 gebruikers van de bed-bad-broodregeling in Rotterdam aan de rechter gevraagd hun opvang ook na 1 januari te behouden. Volgens Pim Fischer, de raadsman van de ongedocumenteerde vreemdelingen, is de sluiting in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het zogeheten arrest-Changu. In dat arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie staat dat een Europese lidstaat iedere ongedocumenteerde die niet binnen een gestelde termijn is uitgezet, een minimumvoorziening moet bieden.

Op straat

De Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV), zoals de bed-bad-broodregeling officieel heet, loopt op 1 januari af. Minister Marjolein Faber heeft besloten de bijdrage van het Rijk, een kleine 25 miljoen aan alle deelnemende gemeenten stop te zetten. Door de sluiting dreigen in Rotterdam enkele tientallen ongedocumenteerden op straat terecht te komen.

Rotterdam en het ministerie van Justitie en Veiligheid stellen zich op het standpunt dat met het eind van de regeling ook het mandaat om de regeling uit te voeren verdwenen is. ‘Doe uw best’, zei een van de gebruikers van de regeling tegen de rechter bij het sluiten van de zitting. De rechter doet binnen maximaal twee weken schriftelijk uitspraak.

Lichamelijke en psychische klachten

De verantwoordelijke Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar (DENK) heeft de raad beloofd te gaan kijken naar een oplossing. Voor een tiental ernstig zieke, oudere of kwetsbare bed-bad-broodgebruikers heeft Rotterdam inmiddels opvang geregeld. Veel van de LVV-gebruikers kampen met lichamelijke of psychische klachten, verslavingen en hebben vaak specifieke hulp nodig.

Eigen middelen

In november besloot de Rotterdamse gemeenteraad om de opvang van maximaal zes maanden voor vreemdelingen die geen recht hebben op een langer verblijf in Nederland, in het nieuwe jaar te sluiten. Rotterdam kreeg dit jaar van het Rijk 1,4 miljoen euro voor uitvoering van de LVV. Andere steden zoals Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen houden de voorziening wel open en betalen dat uit eigen middelen.

Senior financieel beleidsadviseur

Gemeente Het Hogeland
Senior financieel beleidsadviseur

Compliance Officer

JS Consultancy in opdracht van ZonMw
Compliance Officer

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie