Advertentie
sociaal / Nieuws

Vrijwel alle gemeenten nemen schulden burgers over

De grote gemeenten deden hat al langer, maar nu nemen ook veruit de meeste kleinere gemeenten de schulden van burgers over.

01 april 2023
Geld geven
Shutterstock

Vrijwel alle gemeenten komen burgers te hulp die hun schulden niet meer kunnen betalen. Dat stelt het Waarborgfonds Saneringskredieten vast na onderzoek, meldt de NOS. Het fonds zegt 'blij verrast' te zijn met de groeiende populariteit van het saneringskrediet, want het neemt doorgaans veel stress weg bij de schuldenaar.

Project- en Programma Controller

JS Consultancy
Project- en Programma Controller

Programmamanager Zaanse Schans

JS Consultancy
Programmamanager Zaanse Schans

Alternatief

Het saneringskrediet is een alternatief voor de traditionele schuldbemiddeling. De gemeente neemt daarbij de schuld over. De schuldeisers krijgen vervolgens van de gemeente een bedrag dat overeenkomt met wat de schuldenaar in drie jaar zou kunnen aflossen. Voor de schuldenaar blijft één schuldeiser over: de gemeente.

Meer populair

Het saneringskrediet wint al enkele jaren aan populariteit. In 2020 zag branchevereniging voor schuldhulp NVVK dat haar leden ongeveer evenveel saneringskredieten aanboden als bemiddelingsregelingen. Een jaar later was dat beduidend meer.

Risico

Grotere gemeenten hebben vaak al jaren ervaring met het saneringskrediet. Kleine en middelgrote gemeenten sluiten nu aan. 'We zagen afgelopen jaren dat gemeenten wel bereid waren om een saneringskrediet aan te bieden, maar aanhikten tegen het overnemen van het risico dat het krediet niet helemaal wordt afgelost', zegt Frank Dijkstra van het waarborgfonds.

Subsidie

Om dat risico voor gemeenten weg te nemen, werd vorig jaar het waarborgfonds opgericht, met een subsidie van het rijk. Tegen een premie van 1 procent van het kredietbedrag kan het stuklopen van de aflossing worden verzekerd, zodat de kredietverstrekkende gemeente altijd haar geld terugkrijgt.

6 procent

Volgens het onderzoek van het waarborgfonds verstrekken 22 van de 342 gemeenten geen saneringskredieten. Dat is 6 procent. Van die 22 overwegen 9 het alsnog te gaan doen. Daarnaast is van 14 gemeenten onbekend of ze aan saneringskredieten doen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie