ACM onderzoekt schuldhulpverleners die zich voordoen als gemeenten
Commerciële schuldhulp mag alleen onder strenge voorwaarden.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet onderzoek naar twee commerciële aanbieders van schuldhulpverlening. Dat meldt de NOS. De ACM onderzoekt of zij zich schuldig maken aan misleiding. De bedrijven wekken online de suggestie dat ze namens een gemeente opereren.
Voorwaarden
De commerciële partijen vragen geld voor schuldhulp, terwijl iedereen met problematische schulden recht heeft op gratis schuldhulp via de gemeente. Geld vragen voor schuldhulp mag alleen onder strenge voorwaarden. De ACM onderzoekt nu of de twee bedrijven in kwestie daaraan voldoen.
Misleidend
De website Schuldinfo.nl van jurist André Moerman schreef eind mei al over een van de bedrijven. Op de website van de organisatie staat informatie die hij bestempeld als ‘misleidend’. Zo is er voor een twintigtal gemeenten een aparte pagina aangemaakt met daarop informatie over de gemeentelijke schuldhulp. Op die pagina’s staat wel: ‘Let op: wij zijn een onafhankelijke organisatie’, maar volgens Moerman is dat nog steeds in strijd met de voorwaarden van de ACM.
Misbruik voorkomen
‘Ik kreeg al een melding van iemand die dacht online te zijn doorverwezen door de gemeente Breda, maar terechtkwam bij een commerciële dienstverlener die landelijk opereert’, zegt hij tegen de NOS. Schuldinfo meldt overigens dat het wel degelijk wenselijk is dat er naast gemeenten ook andere partijen schuldbemiddeling bieden. ‘Het moet hier dan wel gaan om wettelijk gereguleerde beroepsgroepen, waarbij de financiering goed geregeld is, om misbruik te voorkomen.’
Boete
In januari van dit jaar kreeg het bedrijf Actief Schuldhulp van de rechter nog een flinke boete omdat het gebruik maakte van een schijnconstructie om betaalde schuldhulp te kunnen aanbieden. Een van de voorwaarden is bijvoorbeeld dat de schuldhulp wordt uitgevoerd door een advocaat, maar de advocaat waar Actief Schuldhulp zich op beriep was in werkelijkheid helemaal niet betrokken bij het schuldhulptraject.
https://historiek.net/aan-de-bedelstaf-raken-zijn-betekenis-herkomst/135421/