'Compensatie voor aannemen Nederlandse werkzoekende'
Ze produceren minder dan Midden- en Oost-Europeanen, dus willen ze compensatie, aldus de ondernemers voor de start van de top over EU-arbeidsmigratie.
Ondernemers die Nederlandse werkzoekenden aannemen met een lagere productiviteit dan arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa, moeten daarvoor compensatie krijgen van de regering. Dat vinden ondernemers in de glastuinbouw.
Kritiek Asscher op EU
Vandaag is in Den Haag de top EU-arbeidsmigratie. In aanloop naar die top hebben de ondernemers in het westland een brief geschreven aan minister Lodewijk Asscher waarin ze aangeven mee te willen denken over de gevolgen van het vrij verkeer van werknemers in Europa. Asscher had de afgelopen tijd kritiek op de houding van de EU over arbeidsmigratie. Hij zei onder meer dat groepen laagopgeleiden in westerse landen de dupe werden van het vrije verkeer van werknemers.
Grote achterstand
In de brief schrijven de voorzitters van LTO Glaskracht, VNO NCW West en MKB Westland dat ze volop profiteren van de open grenzen binnen Europa maar dat ze ook zien dat Nederlandse werkzoekenden op grote achterstand komen te staan. Het project van de Rotterdamse wethouder Marco Florijn - waar werkzoekenden massaal met bussen naar het Westland werden gereden maar waar uiteindelijk weinigen een baan vonden – laat volgens de drie zien dat slechts weinig Nederlandse werklozen zomaar in de glastuinbouw aan de slag kunnen. ‘Ze hebben niet de productiviteit als een arbeidsmigrant uit Midden- en Oost-Europa, zijn niet altijd gemotiveerd – of fysiek in staat – om überhaupt te werken’, schrijven ze aan Asscher.
Compensatie
Om de Nederlandse werkzoekende een eerlijke kans te geven, zijn er alternatieve oplossingen nodig, zo vinden de drie. Compensatie voor het gebrek aan productiviteit is daar een van. Of die compensatie van gemeenten moet komen in de vorm van bijvoorbeeld loonkostensubsidie of van het rijk, vermelden ze niet in de brief.
Samenwerken met gemeenten
Daarnaast willen ze doorgaan met de samenwerking met gemeenten om Nederlandse werkzoekenden klaar te maken voor het werk in de glastuinbouw. Nu al leren werkzoekenden vaak via gemeenten zogeheten werknemersvaardigheden voordat ze bij werkgevers in dienst komen. Ook steunen de drie de aanpak van malafide uitzendbureaus en willen ze duidelijke regels voor internationale arbeidsbemiddeling. Bovendien willen ze het imago van arbeidsmigranten verbeteren en opperen ze het plan om arbeidsmigranten sociale premies en belastingen te laten betalen naar de regels van het land waar ze werken.
De ideeën van de drie worden vandaag besproken op de Europese top over arbeidsmigratie. Daar zal ook minister Asscher aanwezig zijn.
Ik wil overigens graag aan het werk. Maar drie maanden werk: verlies van uitkering. Twee maanden wachten voor ik weer een nieuwe uitkering heb. En dan maar hopen dat er niemand tegenwerkt in Rotterdam. De wetgever en uitvoerende gemeenten zijn mededebet aan het thuiszitten van werkzoekenden.
Net zoals de werkgevers: ik wil me graag laten omscholen, maar geen werkgever begint daaraan. Dus worden er buitenlanders geimporteerd. En ik gedemoniseerd door politiek, pers en publiek als ware ik werkweigeraar.
Lust je nog peultjes?