Advertentie
sociaal / Nieuws

Onbegrip over huurteambijdrage van 450 euro

De gemeente Rotterdam wil dat huurders die menen dat ze te veel huur betalen of waarbij verhuurders in gebreke blijven bij het onderhoud, voortaan 450 euro gaan betalen voor hulp van het gemeentelijk huurteam. GroenLinks en de SP zijn verbaasd.

23 februari 2011
Gratis
Op dit moment kunnen Rotterdammers nog gratis gebruik maken van de huurteams, maar wegens gemeentelijke bezuinigingen moet er per procedure door de huurder voortaan 450 euro worden betaald. Dat bedrag is volgens de gemeente de gemiddelde kostprijs van de inzet van het huurteam. De maatregel moet een besparing opleveren van bijna 1 miljoen euro, gerekend over drie jaar.

Profijt
Volgens het gemeentebestuur wordt voortaan ‘het profijtbeginsel’ toegepast: ‘de huurder profiteert en betaalt de kostprijs.’ Doordat de gemiddelde huurverlaging 135 euro per maand is, zouden huurders gemiddeld binnen vier maanden het bedrag ‘terugverdienen’.

Toegankelijkheid
Voor huishoudens die in een schuldsaneringstraject zitten, blijft de hulp van de huurteams gratis. Per jaar is er geld beschikbaar om ongeveer 250 schulddienstverleningskandidaten te helpen. Oppositiepartijen zijn bezorgd over de toegankelijkheid van de hulp van de huurteams voor de overige inwoners. ‘Het is niet zo gek dat er betaald moet worden voor een dienst, zeker omdat het ook wat oplevert,’ zegt Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam. Maar hij noemt 450 euro ‘relatief hoog’ en vermoedt dat bedrag als een barrière zou kunnen werken. Volgens fractievoorzitter Leo de Kleijn van de SP is het onverstandig dat de drempel voor hulp op deze manier omhoog gaat. ‘Eigenlijk weet iedereen dat je dit moet uitgeven omdat je anders straks een veelvoud via het armoedebeleid kwijt bent. Zo voorkom je dat een groep mensen in de schuldhulp terecht komen.’

Verhuurmisstanden
GroenLinks raadslid Judith Bokhove wijst erop dat de huurteams ook bedoeld zijn om misstanden in de huurmarkt aan te pakken. ‘Goede toegankelijkheid van de huurteams zorgt er ook voor dat misstanden van huisjesmelkers worden aangepakt, en er worden goede resultaten geboekt. Wij begrijpen er niets van.’ Opmerkelijk is dat ook volgens verantwoordelijk wethouder Karakus de hoofdtaak van de huurteams is ‘om misstanden op de particuliere woningmarkt op het vlak van huurprijs, onderhoud, servicekosten en huurkosten aan te pakken.’ Rotterdam kampt in verschillende buurten al jaren met veel particuliere verhuurders die (te) hoge huren vragen en (te) weinig onderhoud plegen.

No cure no pay
Leefbaar Rotterdam en GroenLinks zouden zich kunnen voorstellen dat er een vorm van ‘no cure no pay’ word ingevoerd voor hulp van de huurteams. De SP zou het ‘redelijk’ vinden als de verhuurder, als die door de huurcommissie in het ongelijk wordt gesteld, de rekening voor het huurteam zou moeten betalen. Volgens het gemeentebestuur is die oplossing -via bestuurlijke boetes- op dit moment juridisch niet mogelijk.

Zelfhulp via website
De gemeente wil verder een interactieve website in het leven roepen waarop huurders kunnen uitzoeken of ze kans maken op gelijk als ze een zaak aanspannen bij de huurcommissie, al dan niet met hulp van een huurteam.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie