Ongenoegen over gunning sociaal makelaarschap Utrecht
Het sociaal makelaarschap in Utrecht wordt de komende jaren uitgevoerd door het Rotterdamse bedrijf Dock en niet door de huidige partijen of een groep participerende burgers die een stadscoöperatie heeft opgericht. Daarover is de nodige onenigheid: de huidige uitvoerders overwegen bezwaar in te dienen en stadscoöperatie Samen030 voelt zich niet serieus genomen.
Het sociaal makelaarschap in Utrecht wordt de komende jaren uitgevoerd door het Rotterdamse bedrijf Dock en niet door de huidige partijen of een groep participerende burgers die een stadscoöperatie heeft opgericht. Daarover is de nodige onenigheid: de huidige uitvoerders overwegen bezwaar in te dienen en stadscoöperatie Samen030 voelt zich niet serieus genomen.
‘Participerende bewoners op achterstand’
De stadscoöperatie vindt zich met haar ervaring met bewonersinitiatieven bij uitstek geschikt voor het sociaal makelaarschap, dat bestaat uit het ondersteunen van bewonersinitiatieven en het in contact brengen van initiatiefnemers met organisaties en instellingen die kunnen aanhaken. Uit ontevredenheid stuurde Samen030 een open brief aan de gemeenteraad. Daarin geven de oprichters van de coöperatie te kennen dat de uitslag van de subsidie tender voor het sociaal makelaarschap van 2019 tot 2024 ‘een enorm gemiste kans is om ruim baan te geven aan ‘bewonersparticipatie’ in Utrecht’. Volgens de coöperatie-oprichters maakten ze geen schijn van kans in de tender. Zo kreeg Samen030 geen pluspunten voor het feit dat bewoners er zelf de teugels in handen hebben. ‘Wij voelen ons buitengesloten’, aldus Anja van der Aa, een van de ondertekenaars van de brief. ‘Het laat duidelijk zien dat actieve, participerende bewoners in dit soort procedures toch op een achterstand staan. We waren zelfs bereid om driekwart van het personeel van de oude uitvoerende partijen over te nemen.’
‘Kwaliteit en zorgvuldigheid’
Het college verantwoordde haar keuze voor Dock door te verwijzen naar ‘de kwaliteit en zorgvuldigheid waarmee het aanbod van Dock is geformuleerd’ en spreekt van de ‘doorleefde visie en het brede repertoire aan methodieken dat Dock benoemt’. Bovendien heeft de Rotterdamse aanbieder zich volgens het college in korte tijd goed weten te verdiepen in de Utrechtse wijken en heeft Dock een ‘duidelijke visie op samenwerking met bewonersinitiatieven’. ‘Voor de huidige sociaal makelorganisaties is deze uitkomst ongetwijfeld teleurstellend’, schrijft het college. ‘Wij hebben grote waardering voor de inzet van deze partijen de afgelopen jaren.’
‘Vreemde keuzes’
PvdA-raadslid Hester Assen laat weten ook verbaasd te zijn door de resultaten van de subsidietender. ‘Ik ben er verbaasd over, en de partijen die het sociaal makelaarschap afgelopen vijf jaar in een moeilijke tijd van bezuinigingen hebben moeten uitvoeren ook.’ Assen gaat de kwestie aankaarten bij de commissievergadering dinsdag en het vragenuur op donderdag. ‘Dit college maakt laatste tijd wel meer vreemde keuzes, bijvoorbeeld de afschaffing van de wijkraden omdat die niet representatief genoeg waren. Daarmee is wat burgerparticipatie betreft het kind met het badwater weggegooid. Op dit soort manieren mis je als gemeente de slag naar de mensen toe. Veel bewoners van de stad vragen zich af; ‘wat gebeurt hier nu?’. Ik zou graag meer inzicht willen in de manier waarop deze keuze tot stand is gekomen. Ik vind het eerlijk gezegd ook nogal ongelukkig getimed, zo voor het reces.’
De 4 oprichtende organisaties zelf (van de 5 hebben er slechts 4 een website) zijn nog maar net de luiers ontgroeid. Geen van de 4 beschikt over een sterke centrale organisatie. Dat is onmisbaar om de werkzaamheden van 5 bestaande Makelorganisaties over te nemen en deze vervolgens tot een effectieve doelgerichte organisatie samen te smeden.
Dock heeft een bewezen trackrecord op het gebied van autonome groei en overname van al bestaande welzijnsorganisaties. Is inmiddels in 3 clusters werkzaam in 7 gemeenten en staat er financieel goed voor.
Utrecht is nog versnipperd over 5 welzijnsorganisaties. Blijkbaar hebben die onvoldoende begrepen wat professionalisering van organisaties betekent.
De opdracht van de gemeente is begrijpelijk.
Desondanks is het belangrijk dat Samen030 verder gaat groeien. Domweg omdat deze organisaties hun basis direct bij de burgers vinden. Dat is en blijft, naast grote professionele organisaties erg nodig. De bestaande Utrechtse Makelorganisaties opereerden veel te veel vanuit het bestaande buurtcentranetwerk. Dat is een gebouwgebonden aanpak die de ontwikkelingen in Utrecht ernstig heeft beperkt.