Kabinet schrapt bezuiniging jeugdzorg
Na weerstand vanuit gemeenten en de Eerste Kamer draait de regering de voorgenomen bezuiniging op de jeugdzorg terug.
De bezuiniging van 500 miljoen op de jeugdzorg, die in het regeerakkoord staat, is van de baan. Dat meldt RTL Nieuws op basis van Haagse bronnen. De bezuiniging zou afgelopen vrijdag in de wekelijkse ministerraad zijn geschrapt.
Zere been
Gemeenten geven al lang aan dat er te weinig geld is voor de jeugdzorg. De geplande bezuiniging van een half miljard, die volgens het regeerakkoord na 2025 in zou gaan, was dan ook tegen het zere been van de gemeenten. Een meerderheid van de Eerste Kamer sprak zich ook uit tegen de bezuiniging.
Eigen bijdrage
Het kabinet komt nu aan die geluiden tegemoet en zet een streep door de korting. Wel zal verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) moeten onderzoeken of het mogelijk is een eigen bijdrage voor de jeugdzorg in te voeren. Ook moet hij bekijken of het mogelijk is om behandelingen te schrappen die nu nog uit het jeugdzorgpotje worden betaald. Jeugdzorg kost ongeveer 6 miljard per jaar.
Verzoenen
De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, en heeft daarom steun van de oppositie nodig om nieuwe maatregelen door te kunnen voeren. Het terugdraaien van de korting lijkt dan ook een poging van de regering om zich te verzoenen met oppositiepartijen in de Eerste Kamer. Volgens RTL Nieuws was het schrappen van de bezuiniging niet meteen bekendgemaakt omdat premier Rutte en financiënminister Kaag hadden gehoopt de oppositie te verrassen met dit gebaar van goede wil.
Terughoudend
De Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) reageren vooralsnog terughoudend op het nieuws. ‘Dat de 0,5 miljard niet voor rekening komt van gemeenten lijkt een belangrijke stap, want het brengt de VNG weer aan tafel bij de Hervormingsagenda Jeugd’, aldus de BGZJ. ‘Maar het heeft er alle schijn van dat het kabinet deze 500 miljoen euro alsnog gaat ‘ophalen’’. De brancheverenigingen doelen daarmee op het mogelijk innen van een eigen bijdrage en het schrappen van bepaalde behandelingen. ‘In die vorm worden jeugdigen en gezinnen dan mogelijk alsnog met die bezuiniging geconfronteerd. Dat terwijl de wachtlijsten nu al te lang zijn voor kinderen met ernstige problematiek.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.