Advertentie
sociaal / Nieuws

Oldebroek niet trots op beste jongerenkeet

Jongerenkeet De Babbel kreeg dit weekend nog een prijs voor 'de beste keet van Nederland', maar het lijkt er nu op dat die aandacht slecht uitpakt. De gemeente Oldebroek gaat kijken of de keet wel binnen de regels valt, die inhouden dat hij in een huiskamer moet zijn.

09 november 2012

Een koude douche voor jongerenkeet De Babbel in Hattemerbroek: winnen ze de prijs ‘beste keet van Nederland’, krijgen ze te horen dat ze waarschijnlijk moeten sluiten. De gemeente apprecieerde de aandacht die de keet kreeg niet. ‘Het is een beetje raar om lovend toe doen over illegale praktijken.’

Keurmerk
De website plattelandsjongeren.nl reikt ieder jaar de prijs uit voor de beste keet van Nederland, onder de noemer ‘Keetkeur’. Hierbij kan gestemd worden door jongeren, maar er komen ook keetadviseurs langs om te controleren op bijvoorbeeld veiligheid. De Babbel kwam hierbij als beste uit de bus.

Illegaal
Maar misschien wel tevergeefs. De gemeente Oldebroek is niet blij met de aandacht voor de keet. Ook raadslid Ton van Leijen van de ChristenUnie vindt het maar niks. ‘De keet is illegaal. Dan is het vreemd als daar een prijs voor uitgereikt wordt.’ De gemeente heeft al jaren een beleid voor keten, en heeft al vele opgedoekt. ‘Het is natuurlijk verkeerd als deze keet mag blijven bestaan terwijl de rest is aangepakt. Je bent als gemeente niet meer geloofwaardig als je de keet gedoogd vanwege een prijs.’

Gedoogbeleid
PvdA-raadslid Bert-Jan Dokter vindt dat de keet zichzelf in de vingers snijdt: ‘Eigenlijk was De Babbel een beetje gedoogd. Er was veel activiteit op Twitter, er werd vaak over gesproken. Deze reactie betekent dus dat de gemeente of niet wist van de keet, wat op zich al genoeg zegt, of dit is een verkrampte reactie op de media-aandacht.’

Mediaschuw
Inmiddels lijken de jongeren geleerd te hebben van de situatie, en schuwen ze de media. Zo mocht De Stentor niet lang komen om een kijkje te nemen. Ook Donker wilde een journalist met een camera langssturen, en ook hij werd geweigerd. In het ergste geval kan de gemeente ze dwingen om 'huiskamerkeet' te worden, wat niets meer betekent dan dat ze bij iemand thuis wel hun gang mogen gaan.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

marco
Een Keet is iets om trots op te zijn



Jongerenketen horen bij het platteland en dienen gekoesterd te worden. Jongerenketen ontstaan omdat vriendengroepen een plek zoeken om samen te komen. Een plek zoeken om te kletsen, bij te praten over school en werk, activiteiten te organiseren, elkaar te steunen of gewoon lol te hebben.

Keten brengen zelden overlast en dragen veel bij aan de leefbaarheid van jongeren op het platteland. Het is van belang dat keten veilig zijn voor de bezoekers en vooral de positieve rol krijgen die bij hen past. Daarom betreurt Plattelandsjongeren.nl het ten zeerste dat er een rondom de uitreiking van ‘De Beste Keet van Nederland’ een discussie is ontstaan over het bestaansrecht van de keet. Keten moeten de vrijheid hebben om naar buiten te treden en hun gezicht te laten zien. Dit biedt de mogelijkheid om afspraken te maken over hoe met elkaar omgegaan dient te worden. KeetKeur is een initiatief dat dit juist op pakt en uitdraagt. Het is fijn om te merken dat veel plattelandsgemeenten dit steunen en weten hoe waardevol keten zijn. Het is tijd dat meer gemeenten zich hier bij aansluiten en pal gaan staan voor de jongereninitiatieven in hun gemeente. Wie weet zijn vergelijkbare discussies over topketen dan niet meer nodig.

sinterklaas / spion
De gemeente heeft waarschijnlijk liever dat de jeugd 's nachts rond hangt in 't centrum van Wezep, en winkelruiten kapot gooien, vuurtjes poken, graffiti spuiten, bier drinken en de flesjes kapot gooien, drugs gebruiken, en andere mensen lastig vallen.
Henk / Ja
Volledig eens met Marco.



Ik kan me de houding van de gemeete wel een beetje voorstellen. Kenbaaar mag je wel iets doen, totdat het opvalt. Jammer dat een prijs en de daarbij behorende argumenten om deze te kunnen winnen geen aanleiding zijn om eens in discussie te gaan met de gebruikers van zo'n keet. Ik kan me wel voorstellen dat ze denken dat dit valse concurrentie voor de cafe's in het dorp is, maar mijn oma die zokken breit de hele dag krijgt ook niet de opdracht daarmee te stoppen. De gemeente zou eens meer naar de voordelen moeten kijken, dan eigen beleid te verdedigen.
Advertentie