Advertentie
sociaal / Nieuws

Wethouder prijst samenwerking met alternatieve geneeskunde

CDA-wethouder Wim Hollart van de gemeente Teylingen prijst de samenwerking tussen reguliere artsen en alternatieve genezers. 'Ik prijs alternatieve geneeswijzen niet aan, maar samenwerking is een goede zaak. Je hoeft niet steeds op voet van oorlog met elkaar te staan.'

26 januari 2010

Vernieuwing
De wethouder opende afgelopen vrijdag gezondheidscentrum Gezond Voorhout, waar reguliere geneeswijzen gecombineerd worden met alternatieve geneeswijzen. Hollart noemde deze samenwerking innovatief en vernieuwend. 'U speelt in op de trend van verder zoeken', zei hij. Toch wil Hollart desgevraagd niet de indruk wekken dat hij alternatieve geneeswijzen aanprijst. 'Het centrum herbergt reguliere geneeswijzen, zoals huisartsen, en complementaire, zoals fysiotherapie en diëtiek. Er zijn ook alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie, acupunctuur en Shiatsu-therapie. Zij hebben de koppen bij elkaar gestoken. Zo'n breed palet is vernieuwend.'

Drukpuntmassage
Hollart kent natuurlijk de aversie van reguliere artsen jegens alternatieve geneeswijzen. 'Je hebt de Stichting Skepsis en er zijn publicaties die het onzin noemen. Er zijn ook verhalen die zeggen dat het wel degelijk werkt, over drukpuntmassage bijvoorbeeld. Acupunctuur is in China een geaccepteerde geneeskunde. Ik denk dat de waarheid in het midden ligt.'

Millecam
De wethouder haast zich er wel bij te zeggen dat alle medewerkers, zowel regulier als alternatief, een diploma hebben en dat de filosofie van het centrum is om niet alleen in te grijpen bij ziekten, maar mensen ook te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden te bieden om gezonder te leven. Over alternatieve geneeswijzen zegt Hollart dat noch bewezen is dat het niks is, noch bewezen is dat het iets is. 'Er moeten natuurlijk geen situaties ontstaan als bij Sylvia Millecam. Het is foute boel als alternatieve genezers mensen weghouden bij de reguliere geneeskunde. Het kan wel dienen als aanvulling. Ik zal acupunctuur niet aanprijzen, maar het kan helpen.'

Homeopathie
Over homeopathie weet Hollart dat men zegt dat het middelen zijn met een sterke verdunning. 'Maar de vakmensen gaan over de bewijzen.' De wethouder wilde wijzen op het verder zoeken na diagnosticering. 'Wie zoekt, vindt en wie vindt, zoekt verder. Ik zal zeker niet zeggen dat alternatieve geneeswijzen oké zijn. Ik wil verre zijn van het vergoelijken en zal het niet aanprijzen. Samenwerking is wel een goede zaak. Steeds op voet van oorlog staan met elkaar is ook niet nodig.'

 


Artsenorganisatie KNMG wil geen commentaar geven op het samenwerkingsverband, omdat de aard van de samenwerking voor hen nog niet duidelijk is. De PvdA-fractie was niet bereikbaar voor commentaar.

 

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Riny
Homeopathie is overduidelijk en herhaald bewezen in diverse meta-analyses de laatste decennia. Deze onderzoeken zijn door reguliere wetenschappers beoordeeld en uitermate goed bevonden. Maar omdat het werkingsmechanisme nog niet geheel is verklaard wil men dit overduidelijke bewijs niet erkennen.

Prof. Vandenbroucke heeft daar zeer behartenswaardige dingen over gezegd. Hij heeft o.a. gezegd dat we de reguliere geneeskunde dan eigenlijk ook zouden moeten verwerpen, want die onderzoeken zijn van dezelfde orde, en worden wel erkend. Omdat we het werkingsmechanisme verklaard achten.

Het uitgebreide verhaal, met verwijzing naar de bronnen, vindt u hier:
http://www.infowebweistra.eu/homeopathie-wetenschap.htm
Nick / concerncontroller
Onbekend maakt onbemind. In het reguliere (gezondheids)onderwijs niet tot nauwelijks aandacht besteed aan alternatieve geneeswijzen. Is het dan gek dat opgeleide artsen zich vooral richten op wat ze wél geleerd hebben?
De alternatieve zorg heeft verder te kampen met een imagoprobleem. Wanneer er in de alternatieve zorg iets mis gaat, wordt het breed uitgemeten. Dat in Europa jaarlijks bijna 200.000 mensen overlijden aan medicijnen is nauwelijks bekend.
Laten we eraan werken dat regulier en alnternatieve (beter is complementaire) geneeskunde gaan samenwerken. Daar hebben wij als we patient zijn de meeste baat bij.
De basis blijft natuurlijk dat alle mensen in de zorg een goede opleiding moeten hebben (regulier en/of complementair).
A. van den Heuvel / Zelfstandig adviseur
Onderzoeken die zouden moeten bewijzen dat alternatieve geneeswijzen werken, laten vrijwel uitsluitend de positieve resultaten zien. Reguliere geneeskunde wordt hard gemaakt door double blind tests, waarbij zaken als placebo-effect worden meegewogen. Bij de alternatieve geneeskunde is dit doorgaans niet het geval en wanneer dit in een onderzoek wel wordt meegenomen, blijft er doorgaans niets van de vermeende werking van de alternatieve behandeling over. Het lijkt me niet de taak van een wethouder kwakzalverij onder de aandacht van de bevolking te brengen.
bas van dijk
''Vergoeilijken''? en ''niet aanprijzen''? ''Artsenorganisatie KNMG wil geen commentaar geven''? "PvdA-fractie was niet bereikbaar voor commentaar"?.
Het lijkt wel of het om een enge ziekt gaat. Als de wethouder het niet wil vergoeilijken. kan hij ook beter weg blijven bij zo en opening. Niet de indruk wekken dat hij alternatieve geneeswijzen aanprijst, gekke wethouder....
Gerrit Steenbreker / burger
Na 25 jaar pijn en reguliere behandeling, bestaande uit o.a.diverse operaties, aan een vergroeid en daardoor versleten enkelgewricht, zocht mijn vrouw, na aanhoudend advies van diverse orthopeden om haar gewricht vast te laten zetten en het onderbeen te verlengen, haar heil bij een homeopaat. Dit was 10 jaar geleden en ze is sindsdien zo goed als pijnvrij. De krukken,waar ze jaren op gelopen heeft liggen stof te vangen op zolder. Placebo? Tussen de oren? Dan is het de reguliere wetenschap na al inspanning niet gelukt het daar te krijgen.
Ook in deze discussie verlagen voor en tegenstanders zich tot het niveau van voetbalsupporters die schreeuwend hun club het beste vinden, hoewel die onderaan bungelt. Wie zich ingraaft krijgt zand in de ogen.
wietse / bel.ambt
adviseur van de heuvel zit waarschijnlijk in de ambtelijke wereld, maar heeft wel een uitgesproken mening over geneeskunde. Het altenatieve circuit heeft hij denk ik van horen zeggen. Kwakzalverij? Geeft niet het werkt gewoon. Het wordt tijd dat hij zich er aan onderwerpt als ik zijn warrig verhaal lees. Ik zou voor hem een alternatief adviseur nemen
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Sinds wanneer heeft een gemeentebestuurder een officiële mening over welke geneeswijze dan ook..?
Thijs Swaders / coach
Jammer, dat mensen met vaak eenzijdige informatie roepen, dat alternatieve geneeswijzen niet werken en nooit bewezen zijn. Als je je echt verdiept zul je merken dat dit wel op veel gebieden het geval is. Wat mensen ook niet altijd beseffen is dat de pharmacie heel veel onbewezen dingen claimt, bijwerkingen afdoet als zit tussen je oren, niet registreert en daarmee feiten weghoudt. Ook alom geprezen double blind onderzoeken blijken in de praktijk fors te rammelen. Kort door de bocht is het gewoon een concurrentiemodel. De pharmacie doet er alles aan om te blijven verkondigen dat 'het' niet werk en subsidieert fors allerlei groeperingen die het voor hen roept. De ziektekostenverzekering zou een heel stuk goedkoper kunnen, wanneer we open zouden staan voor andere benaderingswijzen, als we. eeuwenoude wetenschappen (o.a. de chinese) op hun waarde taxeren. En eens logisch gaan nadenken en dan is het soms 1 en 1 is 2. De oermens (en dat zijn we in oorsprong nog steeds) leefde op gezonde doorvoede voeding, schone lucht en water. daar ligt de basis. Pharmacie claimt de basis te zijn voor gezondheid, maar is niets meer en niets minder dan een mogelijk ''alternatief'"
Lea Manders / raadslid en vz. Partij voor Mens en Spirit
Wat een mooi bericht om te lezen! Miljoenen keren per jaar worden de alternatieven geraadpleegd. Onderzoek van de Consumentenbond heeft ooit uitgewezen dat patienten uiterst tevreden zijn over deze behandelingen.

De nieuwe landelijke politieke Partij voor Mens en Spirit, die snel groeit en gemeentelijk op 3 maart mee gaat doen in Eindhoven en Amsterdam, heeft dit onderwerp, de integratie regulier en alternatief, als een belangrijk speerpunt. Kijk op www.mensenspirit.nl.
Kirsten Cooiman / eigenaar
Toch is dit een goed begin. De formulering wat onhandig, maar er gebeurt in ieder geval iets. Afgelopen jaar(2011) heb ik een website ontwikkeld, www.samenwerkendegeneeswijzen.nl die precies bedoelt is om de samenwerking tussen reguliere, alternatieve en complementaire geneeswijzen zichtbaar en vindbaar te maken en te bevorderen. Hier kan nog veel in verbeteren! En voor de politiek: steeds duidelijker wordt dat er veel geld bespaart kan worden door het inzetten van complementaire geneeswijzen...

En nog even over de bewijslast, er is een hele goede open brief geschreven aan minister Schippers hierover: http://www.samenwerkendegeneeswijzen.nl/open_bri …

Kirsten Cooiman
Advertentie