Advertentie
sociaal / Nieuws

Re-integratieofficier begeleidt Dordtse ex-bajesklanten

Wouter Kolff, de burgemeester van Dordrecht, stelt een re-integratieofficier aan die gedetineerden voor en na hun vrijlating gaat begeleiden zodat zij niet terugvallen in crimineel gedrag. Daarmee moet het aantal zogeheten high-impact crimes worden teruggedrongen.

04 februari 2019

Wouter Kolff, de burgemeester van Dordrecht, stelt een re-integratieofficier aan die gedetineerden voor en na hun vrijlating gaat begeleiden zodat zij niet terugvallen in crimineel gedrag. Daarmee moet het aantal zogeheten high-impact crimes worden teruggedrongen.

Overkoepelende blik

De re-integratieofficier moet samen met de politie en de reclassering toezicht houden op de naleving van de voorwaarden waarop een gedetineerde vrijkomt. Ook het bieden van hulp bij de toeleiding naar onderwijs, werk en huisvesting behoort tot diens takenpakket. In de pilot, die tot het einde van dit jaar loopt, gaat de gemeente Dordrecht gedetineerden al ondersteunen voordat zij in vrijheid worden gesteld. Binnen de ‘totaalaanpak’ moet de re-integratieofficier een overkoepelende blik hebben op de verschillende hulp- en begeleidingstrajecten die de ex-gedetineerde doorloopt. Burgemeester Kolff is door het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat de pilot betaalt en coördineert, gevraagd als landelijk voortrekker.

‘Niet met een zakje de poort uit’

Desgevraagd laat een woordvoerder van de gemeente Dordrecht weten dat de re-integratieofficier zich zowel met de jongere als de volwassen (ex-)gedetineerden gaat bezighouden. De ondersteuning wordt tussen drie en zes maanden voor de vrijlating ingezet. ‘Het is echt de bedoeling dat de officier een integrale kijk en aanpak heeft.’ De eerste prioriteit daarbij is de aanvraag van een postadres, bijstandsuitkering en een sociale huurwoning. Daarnaast wordt voordat de gedetineerde de gevangenis verlaat aandacht besteed aan het zoeken naar werk of scholing. ‘De ex-gedetineerden zullen dus niet, bij wijze van spreken met een zakje de poort uitlopen en dan maar kijken naar de mogelijkheden. Dat gaat echt een verschil maken want veel hangt met elkaar samen’, zegt de woordvoerder. Behalve in Dordrecht, loopt de pilot ook in de gemeente Haarlemmermeer. Naar verwachting zal ook de gemeente Arnhem mee gaan doen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

doeterniettoe / -
Interessant idee.

Toch een vraag: vanwaar het woord officier?

Maar goed, het is toch al een pilot, dus of het dan veel difference uitmaakt...
officer c.q. de oude maatschappelijk werker is terug / Maatschappelijk werker gezocht
Wat een voortschrijdende inzichten door de overheid?



Eerst alles afschaffen en nu in 2019 weer als nieuw inbrengen?



In de bajes samen met maatschappelijk werk voorbereiden op ontslag.



Zorg voor inkomen, paspoort, verzekeringen, etc.

Zorg voor een woning.

Zorg voor sociale contacten.

Zorg voor werk.

Zorg voor een blijvend contact ivm problemen.

Zorg voor bezigheden, ook naast werk.



Als een gedetineerde/verslaafde alleen komt te wonen zonder bovenstaande, wat gaat er dan gebeuren? Juist, rare dingen in het algemeen. Meer dan bovenstaande is niet nodig.
Advertentie