Raadsleden: verbeter zorg aan kwetsbare kinderen
Gemeenteraadsleden en wethouders jeugd moeten er alles aan doen om de zorg voor kwetsbare kinderen te verbeteren. De 9.000 raadsleden en 355 wethouders hebben daartoe een brandbrief gekregen van de stichting Het Vergeten Kind.
Raadsleden en wethouders jeugd moeten er alles aan doen om de zorg voor kwetsbare kinderen te verbeteren. De 9.000 raadsleden en 355 wethouders hebben daartoe een brandbrief gekregen van de stichting Het Vergeten Kind.
Uithuisplaatsing
Te veel kinderen in jeugdzorg krijgen niet de juiste hulp, maar komen juist verder in de problemen. Met 43.000 uithuisgeplaatste kinderen is Nederland ‘Europees kampioen’ uithuisplaatsen. Duizenden kinderen in ons land worden opgesloten zonder dat zij iets hebben misdaan, stelt de stichting Het Vergeten Kind. 'Uithuisgeplaatste kinderen komen in de ‘carrousel van de jeugdzorg’ terecht en worden gemiddeld 6 keer doorgeplaatst in het hele land, ver van hun vertrouwde omgeving en netwerk. En kinderen die op een groep wonen hebben gemiddeld al zo’n 65 hulpverleners gezien. Sommigen zelfs meer dan 100', aldus de stichting in haar brandbrief. Raadsleden moeten zich afvragen hoe het in hun gemeente geregeld is voor kwetsbare kinderen en achterhalen om hoeveel kinderen en om elke kinderen het gaat. Wordt aan kinderen en gezinnen gevraagd of ze zich echt geholpen voelen, is een vraag die raadsleden ook zouden moeten stellen, vindt de stichting.
Ellende
De raadsleden worden opgeroepen vernieuwende plannen voor de zorg voor kinderen en hun gezinnen te steunen, ook als ze misschien in eerste instantie iets meer kosten. ‘Want ondersteuning die deze kinderen en hun gezinnen echt helpt, bespaart uiteindelijk veel (zorg)kosten. En voorkomt veel persoonlijk leed en trauma’s, evenals ellende voor de maatschappij’, aldus de brief aan de raadsleden en wethouders.
Gezinszorg
Gemeenteraadsleden en wethouders worden met zes aanbevelingen opgeroepen tot actie. Ten eerste moeten gemeenten inzetten op preventie. Daarnaast moet worden ingezet op ‘stevige ambulante gezinszorg’. Jeugdzorg moet niet als jeugdzorg sec worden gezien, maar als gezinszorg. ‘Dit betekent dat het nooit zo kan zijn dat een kind zorg krijgt, zonder aandacht en ondersteuning voor de andere gezinsleden. De opdracht van hulpverleners is om met ouders te werken aan een stabiele en veilige opvoedomgeving voor het kind. En deze opdracht blijft bestaan, ook als het kind daar niet woont.’ Wonen en opvoeden (jeugdzorg) moet worden gesplitst van (ggz-)behandeling.
Landelijke tarieven
Ondersteuning en behandeling moet naar het kind worden gebracht; naar waar het woont en wordt opgevoed. Kinderen moeten ook niet meer worden opgesloten. ‘Voor kinderen in gesloten jeugdzorg wordt hun situatie zelden beter’, aldus de stichting. Tot slot moet discussie worden gevoerd over de kwaliteit van jeugdzorg. Die kwaliteit moet ook leidend zijn, niet de financiën of concurrentie op basis van prijs. De stichting wil vaste landelijke tarieven zodat op kwaliteit kan worden geselecteerd. ‘Financiering moet niet zorgen voor perverse prikkels maar de zorg voor het kind verbeteren’, aldus de stichting.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.