Participatiewet uitgesteld tot 2015
Na het sluiten van het sociaal akkoord is het niet meer mogelijk de Participatiewet per 2014 in te laten gaan. De wet wordt een jaar uitgesteld.
De invoering van de Participatiewet wordt met een jaar uitgesteld. Dat bevestigt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De participatiewet zou in 2014 worden ingevoerd, maar in verband met het sociaal akkoord is die datum niet langer haalbaar.
Regeerakkoord
Bij gemeenten, Sw-bedrijven en sociale diensten bestaan nog veel vragen en onduidelijkheden over de gevolgen van het sociaal akkoord. Ook op het ministerie is nog niet duidelijk wat er nu precies moet gebeuren met het door kabinet en sociale partners gesloten sociaal akkoord. ‘Duidelijk is wel dat een concreet gevolg van het sociaal akkoord is dat de Participatiewet per 1 januari 2015 in werking treedt en niet per 1 januari 2014 zoals in het Regeerakkoord stond’, aldus de woordvoerder van staatssecretaris Jetta Klijnsma.
Raad van State
Klijnsma heeft sinds haar aantreden hard gewerkt om het wetsvoorstel voor de Participatiewet te maken. Eind maart was het klaar en stuurde ze het ter advies naar de Raad van State. Wat er nu precies mee moet gebeuren, is nog niet duidelijk. ‘Het kan zijn dat dat even on hold moet of dat het teruggehaald wordt’, aldus de woordvoerder. ‘Maar dat er een aantal aanpassingen in zal komen, is zonneklaar.’
Basis voor invoering verdween
In het sociaal akkoord was al afgesproken dat de stop op nieuwe instroom in de Wsw uitgesteld werd van 2014 naar 2015. Ook stond er al in dat de veranderingen in de Wajong een jaar later doorgevoerd worden. Daarmee verdween de basis van de invoering per 2014. Of het uitstel van de Participatiewet gevolgen heeft voor de andere decentralisaties, is nog niet bekend. De veranderingen in de jeugdzorg en de Awbz stonden al voor 2015 gepland.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
want ze gaan er van uit dat de 8e maand er weer van alles word uitgevoerd.