Advertentie
sociaal / Nieuws

Oisterwijk wil inkomenstoets Wmo invoeren

Het college van Oisterwijk wil een inkomenstoets gaan toepassen bij aanvragen voor een Wmo-voorziening. Wettelijk mag dat niet.

01 april 2020
Stapel geld
Shutterstock

Het college van Oisterwijk wil onder het Wmo-abonnementstarief uit. Het wil een pilot starten waarbij de gemeente een inkomenstoets gaat toepassen bij aanvragen voor een Wmo-voorziening. Wettelijk mag dat niet.

Een brief naar minister Hugo de Jonge (VWS) om hem dit mee te delen, moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Dat gebeurt op 16 april.

Water aan de lippen

Het water staat de gemeente aan de lippen, zo schrijft het college in zijn nog te versturen brief aan de minister. ‘Gemeente Oisterwijk verkeert in financieel zwaar weer en de belangrijk(st)e oorzaak daarvan zijn de alsmaar stijgende kosten binnen het sociaal domein.’ De kosten voor de jeugdhulp zijn gestegen van 5,5 miljoen in 2017 naar 7,5 miljoen euro vorig jaar. De kosten voor de Wmo zijn in vier jaar tijd bijna verdubbeld. In 2015 gaf de gemeente 2,4 miljoen euro uit, vorig jaar was dat opgelopen naar ruim 4,5 miljoen euro.

Strijdplan

De gemeente doet er naar eigen zeggen alles aan om grip te krijgen op de alsmaar stijgende kosten. Dat doet de gemeente in regionaal verband, maar eveneens op lokaal niveau. Zo staat op de raadsagenda van 16 april ook het ‘Strijdplan Sociaal Domein’; een pakket aan bezuinigings- en beheersmaatregelen. Dat moet leiden tot een besparing van ruim 2,3 miljoen euro op de Wmo en jeugdhulp. De tot nu toe genomen maatregelen om de tekorten te lijf te gaan, hebben tot nu tot onvoldoende soelaas geboden. Het college heeft het in zijn brief over ‘dweilen met de kraan open’.

Schuld

Het geeft daar het rijk deels de schuld van. Het afschaffen van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen en de invoering van het inkomensonafhankelijke Wmo-abonnementstarief hakt er nog wel het meeste in. Het leidt tot verminderde inkomsten en een aanzuigende werking. ‘Oisterwijk is een sterk vergrijzende gemeente, waar mensen over het algemeen welvarend zijn. Ook voor hen is het nu aantrekkelijk om een voorziening via de gemeente aan te vragen, in plaats van deze zelf te bekostigen.’ Om te voorkomen dat de gemeente de zorg niet meer kan betalen voor de mensen die hulp en ondersteuning echt nodig hebben, wil ze een pilot met de inkomenstoets bij Wmo-aanvragen starten. De invoering van de inkomenstoets levert de gemeente naar verwachting een krappe twee ton op.

Teruggefloten

De gemeente Assen dreigde vorig jaar oktober per 1 januari het Wmo-abonnementstarief voor algemene voorzieningen niet in te voeren. De gemeente werd echter teruggefloten door Den Haag. Het college van Oisterwijk houdt daar ook rekening mee. Het plan voor pilot zal de ‘toets der rechtmatigheid’ niet doorstaan, zo schrijft het college aan de raad. ‘We willen daarmee echter een duidelijk signaal afgeven aan het rijk en hopen dat het voor ons de deur opent om met het ministerie in gesprek te raken over de problemen waar we mee kampen.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mw. A.T,C.W. Rommen van der kroft / afgekeurd 80-100%/ex-mantelzorger
Dit snap ik even niet, bij ons geld het wmo-tarief net zolang je het terugbetaald hebt. Je krijgt dus een lening en die betaal je per maand af. Dit is ook de reden omdat ik naast het CAK wat ik maandelijks moet betalen, nu niet meer kan douchen omdat ik dan nog eens een dikke 6 jaar €19 pm ernaast zou moeten betalen aan de gemeente. Wat ik al ronduit belachelijk vindt daar een doucherolstoel maar ongeveer €350-549 kost en dan heb ik dezelfde als die ik nu heb. Ik zie er dan ook van komen dat mijn rollator om dezelfde reden ook niet doorgaat.
Mark
Mooi zo, dat lees ik graag. Een gemeente die durft.
H. Wiersma / gepens.
Een onjuiste benadeling van het probleem. Sinds jaar en dag wordt er reeds naar draagkracht belasting geheven. Het houdt eens een keer op.
ans van de snepscheut
Dan zou je moeten kijken naar de mensen die ereder nooit geen hup vroegen en het makkelijk kunnen betalen te weren en niet de mensen die het hard nodig hebben met hogere eigen bijdrages te belasten,zij moeten al een opstapeling van kosten betalen en zijn het dupe van het wegvallen van meer vergoedingen die zijn weggevallen,waaronder de WTCG en de belastingaftrek voor diverse kosten.
JaapvV / adviseur
Goed plan. Ik heb nooit begrepen waarom de inkomenstoets niet mocht. Het enige argument was altijd dat gemeenten geen inkomenspolitiek mogen voeren en het rijk wel. Snel wijzigen, dat beginsel. Iemand die zijn hulp met gemak kan betalen moet dat gewoon zelf doen.
H. Wiersma / gepens.
Voor personen die het abonnementstarief niet kunnen betalen is er altijd nog een sociaal vangnet.
Advertentie