Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeente Nieuwegein wint Ruggenberg Award

Het project Baanbrekend Nieuwegein heeft in een half jaar 120 van in totaal 230 bemiddelbare bijstandsgerechtigden aan het werk geholpen.

28 november 2012

De gemeente Nieuwegein heeft de Ruggenberg Award 2012 gewonnen voor het feit dat de gemeente in 2012 een grote groep mensen uit de bijstand aan werk heeft geholpen.

Succes in half jaar
Het project Baanbrekend Nieuwegein begon in mei dit jaar met een screening van alle 900 mensen in een WWB-uitkering. Daarvan bleken 230 bemiddelbaar. Een half jaar later zijn al 120 mensen aan het werk, zowel in uitzendbanen als in directe dienstverbanden. Het merendeel heeft een regulier dienstverband met een proefperiode van een half jaar. De gemeente bereikte dit resultaat in nauwe samenwerking met uitzendorganisatie Randstad.

Bijzondere prestatie met voorbeeldfunctie
Uitzendbrancheorganisatie ABU vindt dat het resultaat, de snelheid waarmee het is bereikt, langs de weg van publiek-private samenwerking en bovendien in een economisch lastige tijd, een bijzondere prestatie is met een grote voorbeeldfunctie. De ABU kent de prijs jaarlijks toe aan een persoon of organisatie die zich heeft onderscheiden door een opvallende prestatie op de (flexibele) arbeidsmarkt, waarbij de uitzendsector is betrokken. De prijs bedraagt 10 duizend euro.

Van uitkeringsgericht naar werkgericht
SER-voorzitter Wiebe Draijer reikte de prijs uit aan Jan de Jong, hoofd werk en inkomen bij de gemeente Nieuwegein. ‘Het feit dat een gemeente zo snel kan scoren, laat zien wat er allemaal nog mogelijk is. Nieuwegein verdient daarom deze prijs,’ aldus Draijer. De Jong is zeer verguld met de prijs: ‘Het is fantastisch om waardering te krijgen voor je werk en dat het wordt gezien door de buitenwereld.’ De Sociale Dienst in Nieuwegein heeft in kort tijdsbestek een behoorlijke omwenteling doorgemaakt, vertelt De Jong. ‘Van uitkeringsgericht naar werkgericht.’

Formule voor samenwerking
Het project Baanbrekend Nieuwegein is daar een substantieel onderdeel van. ‘Samenwerking tussen sociale diensten en uitzendbureaus kenden we in Nederland niet. De directeur van de Sociale Dienst in de Drechtsteden, Yvonne Bieshaar, daagde Randstad uit om met een formule te komen. Na hen en Leeuwarden zijn wij de derde die deze formule volgen. ‘Vorig jaar heb ik contact opgenomen, want we konden dat niet op eigen kracht. We hadden 30 mensen en maar een accountmanager bedrijven. Ik heb er nog een aangenomen en met Randstad hebben we nu een “dedicated team” aan de top met zes adviseurs.’

Werk staat voorop
De kwantiteit deed Nieuwegein voor de prijs boven de Drechtsteden en Leeuwarden uitstijgen. Het succes verklaart De Jong door het feit dat de Sociale Dienst snel operationeel van start is gegaan. ‘We zijn niet in details getreden. Zakendoen doe je ook op basis van vertrouwen.  We zijn op 1 mei begonnen en met de zes adviseurs niet eerst met deelnemers gekeken naar hun recht op uitkering, maar hen eerst een workshop laten doen om de mogelijkheden voor werk te bekijken. Werk staat voorop. Een aantal wilde niets liever dan dat. Anderen moesten even wennen.’ De overgebleven werkzoekenden worden ook geholpen. ‘We hebben veel nieuwe instroom. Of het nu lastiger wordt? Dat is het fijne van het werken bij de Sociale Dienst. Als ik dat kon voorspellen, had ik hier niet gewerkt.’

UWV
De Ruggenberg Award is ingesteld na het overlijden van Wim Ruggenberg, voorzitter van de ABU tussen 1970 en 1997. In 2011 werd de prijs voor het eerst uitgereikt. UWV WERKbedrijf kreeg de prijs toen omdat zij steeds meer samenwerking met de uitzendbranche zocht. Inmiddels heeft dit geleid tot een officiële samenwerkingsovereenkomst. De ABU meldt dat 35 procent van de mensen die uitstromen uit de ww werk vinden via een uitzendbureau.

Asscher mikt ook op uitzendbureaus
Vorige week liet minister Asscher nog weten het een goed idee te vinden dat bijstandsgerechtigden meer gebruik moeten maken van uitzendbureaus . Zij moeten ook tijdelijk werk aanvaarden. Dat levert werkervaring en zelfvertrouwen op, aldus de minister. Nu zou een derde van de bijstandsgerechtigden ingeschreven staan bij een uitzendbureau. De Jong deelt de uitspraak van Asscher dat verplichte inschrijving geen zin heeft, omdat uitzendbureaus zelf bepalen wie zij kansrijk achten. ‘Eerdere ervaringen met uitzendbureaus waren niet het meest succesvol. Ze zagen onze kandidaten niet staan en die bleven dus buietn beeld. In deze samenwerking heeft Randstad hen actief opgezocht en zijn ze dichterbij deze groep gekomen. Dat was voor hun ook een eyeopener.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arie-Jan / re-integratiecoach
Als je 900 mensen mag bemiddelen en je selecteert er 230 als bemiddelbaar, betekent het dan dat bijna 75% van die overige bijstandsgerechtigden niet bemiddelbaar is. Als je er uiteindelijk na een halfjaar 120 laat uitstromen is het daadwerkelijke percentage ruim 13% van de basis. Als dit het acceptabele resultaat van de gemiddelde klantmanager zou zijn hadden we er nog vele duizenden nodig.(na het uitreiken van deze prijs zal menig klantmanager in Nieuwegein gefrustreerd rondlopen)

Een beetje Re-integratiebureau haalt, zonder al te strenge selectie, van dezelfde 900 mensen minimaal een uitstroom van 65% en 600 mensen moet zeker haalbaar zijn.

Graag zou ik willen zien wat de gemeente Nieuwegein, boven de lopende kosten die gewoon door zijn gegaan voor die 13% heeft moeten betalen,.

Laten we het niet hebben over die 75%, als dit geaccepteerd wordt dan kost dit de gemeenschap ongeveer € 14.740.000,00

Het zou geen kwaad kunnen als de politiek zich ging buigen over dit soort resultaten.

Advertentie