Niet voor 80 procent
Arnhem krijgt zes full-time wethouders voor de prijs van vijf. Het is de bedoeling om ze maandag te installeren. Wethouder Barth van Eeten (GroenLinks) was graag één van hen geweest, maar niet voor 20 procent minder salaris.
Spraakmaker: Barth van Eeten
100 procent wethouder, voor 80 procent betaald.
Verbijsterend en een complete verrassing. Maar ik was ook niet betrokken bij de college-onderhandelingen. De andere partijen waren namelijk bevreesd om op een achterstand te worden gezet met mij aan de onderhandelingstafel. Vriend en vijand zijn het er over eens dat ik een uitstekende wethouder ben. En ik was het ook dolgraag gebleven. In de campagne riep mijn partij niet voor niets: ‘Stem op GroenLinks, dat weet je zeker dat je Van Eeten terugkrijgt.’
Niet dus.
Nee. Ik ben erg verdrietig dat ik in de nieuwe bestuursperiode geen wethouder kan zijn. Ik ben verscheurd, ik was zó graag doorgegaan. Maar ik heb mijn rug recht gehouden, en daar ben ik trots op. De afspraak om 80 procent betaald te krijgen voor 100 procent werk is principieel onjuist. Een overeenkomst waarmee onze onderhandelaar zegt akkoord te zijn gegaan omdat hij dacht dat ik nu ook voor 80 procent betaald kreeg. Het gaat niet om het geld. 80 duizend euro is nog steeds een fantastisch salaris, maar het is fout om eenzijdig in te grijpen in een stelsel van afspraken dat niet eens op jouw niveau is gemaakt. Juist om dit gedoe te voorkomen! Daar ga je niet mee rotzooien.
Ook niet als je 80 duizend euro krijgt?
Ik kan prima rondkomen van 80 duizend euro. Het gaat mij om het principe dat je zoiets niet doet. Op basis van de grootte van gemeenten en functie-inhoud zijn de wethouderssalarissen door het Rijk vastgesteld. Van dat stelsel van rechtszekerheid moet je afblijven. GroenLinks en SP zouden goddomme als eerste een staking organiseren om dat systeem te beschermen.
Er is geen uitweg?
Onze onderhandelaar kwam bij mij met de boodschap dat SP, VVD en D66 mij wel 100 procent salaris wilden geven als GroenLinks daar iets voor zou inleveren. Waar denken jullie dan aan, vroeg hij. Dat was aan GroenLinks, was het antwoord. Ik heb gezegd: ‘Er kan geen sprake van zijn dat GroenLinks politieke wensen gaat inleveren.’ Dat slaat toch nergens op? Een andere uitweg is dat de ledenvergadering van GroenLinks het coalitieakkoord vanavond (vrijdag, red.) afkeurt. Misschien.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.