Onvrede over vooruitbetaling eigen risico minima
De SP in Amersfoort wil dat minima niet verplicht zijn het eigen risico van 350 euro vooruit te betalen en heeft een motie ingediend. In Den Haag stelde de PvdA Kamervragen.
Minima in Amersfoort kunnen voordelig een collectieve zorgverzekering afsluiten bij Agis. Maar ze moeten dan wel de eigen bijdrage van 350 euro per jaar vooruit betalen. De SP is tegen deze verplichting en heeft een motie ingediend. De PvdA heeft Kamervragen gesteld.
Twaalf termijnen
De minima in Amersfoor kunnen al langere tijd gebruikmaken van een collectieve zorgverzekering. Dat scheelt al snel een paar tientjes per maand, of zoals SP-fractieleider Ad Meijer zegt ‘een fikse korting’. Vanaf volgend jaar is de wettelijke eigen bijdrage 350 euro per persoon. Zorgverzekeraar Agis en de gemeente zijn nu overeengekomen dat die eigen bijdrage bij de minima in twaalf gelijke termijnen wordt betaald. Ook dus als de verzekerde er geen gebruik van maakt.
Soms nuttig
In Amersfoort gaat het om zo’n vierduizend mensen die deelnemen aan de collectieve regeling. 80 procent van hen gebruikt het eigen risico volledig. ‘Deelnemers moeten veelal ineens een fors bedrag betalen. Agis heeft om die reden dit jaar een voorstel gedaan om het Eigen Risico gespreid te betalen’, schrijft het college in antwoord op vragen van de SP. Maar het gaat de partij ook niet om die groep mensen. ‘Voor hen kan het zelfs nuttig zijn om gespreid te betalen in plaats van ineens met een hoge rekening geconfronteerd te worden’, aldus Meijer.
In 2014 verschil terugbetaald
Maar de partij is het niet eens met het verplichte karakter van de regeling. Meijer: ‘Twintig procent van de mensen gebruikt het slechts gedeeltelijk of helemaal niet en zij moeten ook betalen.’ De SP wil dat mensen hun eigen keuze kunnen maken om vooraf te betalen of niet. ‘Bovendien, als mensen te veel betaald hebben, krijgen ze dat pas ergens in 2014 terug. Zonder rente’.
Debiteurenrisico voorfinancieren
Het steekt de SP dat ‘uitgerekend deze groep verzekerden het debiteurenrisico van Agis voorfinanciert’, schrijft de partij in vragen aan het college. Maar het college gaat niet mee in de zienswijze van de partij. De afweging voor vooruitbetalen is gemaakt om betalingsproblemen te voorkomen, laat het college weten. Ze wijst er daarbij op dat ook in andere steden Agis soortgelijke regelingen is overeengekomen.
Andere verzekering
De SP heeft het college gevraagd om met Agis te overleggen of verzekerden af kunnen zien van de vooruitbetaling. Zonder succes. Volgens het college kan een verzekerde er zelf voor kiezen om niet vooruit te betalen door een andere, individuele, verzekering af te sluiten. Die is dan echter zonder collectiviteitskorting. De motie van de SP, waarin het college opgeroepen wordt het vooraf betalen van het eigen risico alsnog voor de polissen voor 2013 als vrije keuze aan te bieden, wordt op 18 december ingediend.
Kamervragen
Ook Kamerlid Tunahan Kuzu van de PvdA is tegen het verplichte karakter van de afspraak tussen Agis en de gemeente. 'Je betaalt bakker toch ook niet een jaar vooruit...', twitter hij in een reactie op de bekendmaking. Hij heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Schippers (VWS) over het verplichte karakter. Ook wil hij weten of in Amsterdam, Utrecht en wellicht nog meer steden minima worden verplicht vooruit het eigen risico te betalen.
Het wachten is op het sociale gezicht van de PvdA