Moeilijk verhaal
‘Werkgever houd respect voor uw werknemers. Het koopkrachtplaatje van het Nibud gaat voor 2010 uit van een beperkte verlaging van de koopkracht bij 1,5 procent loonsverhoging (structureel dus) en een inflatie van 1 procent. De gemeenteambtenaar gaat er bij uw 0 procent bod dus ongeveer 2 procent op achteruit volgend jaar!’
‘En dat, terwijl rijksambtenaren er de komende twee jaar nog aardig wat procentjes erbij krijgen! En daarmee loopt het verschil tussen gemeente en rijk flink op.’
‘Dat is pure diefstal!’
‘Eén oplossing: vuist op tafel - tot hier en niet verder - staken...’
Een bloemlezing uit de reacties van BB-lezers op het cao-eindbod van de gemeentelijke werkgevers de salarissen voor hun medewerkers de komende twee jaar te bevriezen. Ach, denkt u, dergelijke reacties zijn verre van representatief. Eens. Het gaat om hooguit een handvol meningen. Dus maar eens een enquête uitgezet om te checken of de verontwaardiging over het eindbod van de gemeentelijke werkgevers in een bredere kring leeft. Nog nooit zo snel zoveel reacties gehad op een onderzoek! Een kwartier na het uitzetten al 690 reacties, zo’n duizend na een half uur.
Voor wie nog mocht twijfelen aan het representatieve gehalte van de ‘web-reaguurders’: ze weten zich gesteund door acht van de tien collega’s. De helft van de respondenten is tot loonacties bereid. Als we die getallen doortrekken, betekent het dat 95.000 ambtenaren openlijk blijk willen geven van hun afkeer jegens hun baas. Of ze echt de daad bij het woord zullen voegen, blijft de vraag. Het antwoord zal naar mijn inschatting echter niet lang uitblijven, nu de vakbonden weten dat er een rijke voedingsbodem is. Bovendien ligt een koppeling aan een ander heet hangijzer - de aow-discussie - voor het grijpen. Op één van de punten zullen de werkgevers dan waarschijnlijk water bij de wijn moeten doen.
De werkgevers willen ‘het moeilijke verhaal’ graag gaan uitleggen. Of het gaat werken, I doubt. Ik zou er zeker niet te lang mee wachten om voor de troepen te gaan staan. En, ware ik werkgever, dan zou ik me laten seconderen door minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken. Mag zij zelf uitleggen waarom de collega’s van het rijk er tot 2011 wel in koopkracht op vooruitgaan. Vooral dat ‘tweederangs-gevoel’ steekt. Zelfs niet-ambtenaren begrijpen zulks. Hoezo één overheid?
Hans Bekkers
Trouwens de bij de waterschappen ziet het er tot nu toe ook gunstiger uit (hoewel die de loonparagraaf nog even laten hangen)