Advertentie
sociaal / Nieuws

Minder rompslomp voor chronisch zieken

Iemand via één loket helpen aan thuiszorg, aanpassingen in huis, een invalidenauto en een gedeeltelijke uitkering: kan dat? Twee proeven moeten het uitwijzen.

14 maart 2008

In Leeuwarden en Doetinchem worden proeven gehouden om de bureaucratie voor chronisch zieken en gehandicapten te verminderen. Instanties op het terrein van zorg en inkomen willen tijdens de proefperiode één intakeproces ontwikkelen, waardoor iemand via één instantie een heleboel zaken tegelijk kan regelen. Nu moeten deze mensen vaak nog veel vergelijkbare informatie bij verschillende instanties inleveren.

 

'Onze cliënten hebben soms een halve baan aan het invullen van formulieren en het bezoeken van loketten', vertelt Arina Greven van MEE, de organisatie voor cliëntondersteuning, die ook meedoet in het project. 'Ze hebben al een beperking en dan worden ze ook nog belast met allerlei ingewikkelde vragen. Daar hebben veel mensen klachten over.' Als voorbeeld noemt ze iemand die na een ziekte thuiszorg nodig heeft, een aangepaste auto en huis, een gehandicaptenparkeerplaats en een gedeeltelijke uitkering.

 

Eén gebouw

 

Medewerkers van het Centrum voor Werk en Inkomen, uitkeringsinstantie UWV, indicatiesteller CIZ, MEE en de gemeenten gaan in de proefsteden bij elkaar in één gebouw zitten. Samen verzorgen zij de indicaties en keuringen voor verschillende uitkeringen, de sociale werkvoorziening en gehandicaptenvoorzieningen.' Het kan best zijn dat het later niet meer nodig is om echt fysiek bij elkaar te zitten, maar we denken nu dat het helpt om de werkprocessen op elkaar af te stemmen', zegt de projectmanager in Leeuwarden, Oebele Herder.

 

Het is de bedoeling dat medewerkers van de verschillende organisaties leren herkennen welke cliënten op meerdere fronten hulp nodig hebben en dat zij worden doorgestuurd naar de medewerkers van de pilot. Als de cliënt toestemming geeft, wisselen de instanties informatie met elkaar uit. Herder schat dat ongeveer twintig procent van alle mensen die zich bij de aangesloten organisaties meldt, meer dan één indicatie nodig heeft. In Leeuwarden, waar deze week werd begonnen, zijn dat tussen de vijfhonderd en duizend mensen per jaar. Doetinchem start volgende week. Beide experimenten duren een jaar. Uitbreiden met meer instanties en meer regelingen, bijvoorbeeld de Wet werk en bijstand, is volgens Herder nog een optie voor de langere termijn.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie