Schuldhulpverleners: 'Het sociaal domein verdient meer'
'We zijn blij met de stappen die het kabinet zet om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten', reageert NVVK, de vereniging van schuldhulpverleners. Toch denkt voorzitter Marco Florijn niet dat het genoeg zal zijn om te voorkomen dat een gezondheidscrisis een armoedecrisis wordt.
Het kabinet belooft in de Miljoenennota 2021 zich extra in te zetten om armoede en problematische schulden tegen te gaan. Eerder werd al bekendgemaakt dat daar 150 miljoen euro extra voor beschikbaar komt. De NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening, vraagt zich af of het genoeg zal zijn.
Kwetsbaar
In de Miljoenennota 2021 benadrukt het kabinet het belang van een sterke aanpak van armoede en problematische schulden. Het kabinet noemt het zorgwekkend dat veel huishoudens weinig financiële buffers hebben. Bovendien is de verwachting dat het aantal mensen met problematische schulden en met een risico op armoede zal toenemen. Vroegtijdige hulp en ondersteuning zijn van belang, anders dreigt een stapeling van kwetsbaarheden, aldus het kabinet.
150 miljoen
Voor de aanpak van schulden en armoede heeft het kabinet in het kader van het steun- en herstelpakket in totaal ongeveer 150 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daarvan gaat in ieder geval 45 miljoen euro (waarvan 15 miljoen in 2020 en 30 miljoen in 2021) naar gemeentelijke schuldhulpverlening.
Waarborgfonds
Verder wil het kabinet met de maatregel komen tot een versnelling en intensivering van het armoede- en schuldenbeleid. Wat dat concreet betekent, is nog onduidelijk. Daarover wordt de Tweede Kamer later dit jaar geïnformeerd. Ook komt er, zoals eerder was aangekondigd, een Waarborgfonds om problematische schulden sneller af te kunnen wikkelen. Hoe dat er precies uit gaat zien, is ook nog niet bekend.
Armoedecrisis
'We zijn blij met de stappen die het kabinet zet om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten', reageert NVVK, de vereniging van schuldhulpverleners. Toch denkt voorzitter Marco Florijn niet dat het genoeg zal zijn om te voorkomen dat een gezondheidscrisis een armoedecrisis wordt. De vereniging stelt daarom een aantal alternatieve maatregelen voor.
Goed voorbeeld
De NVVK pleit onder meer voor een 'landelijke Task Force Toeslaggedupeerden', met gemeentelijke meldpunten voor mensen in de problemen. Ook moet er een fors investeringsfonds voor het sociaal domein komen, vindt de vereniging. Het aangekondigde Waarborgfonds voor problematische schulden is een goed begin, maar de overheid zou ook als schuldeiser een goed voorbeeld moeten geven aan andere schuldeisers.
Te weinig
'De Troonrede benoemt de 800 miljoen voor buurthuizen, sociale werkvoorziening, culturele instellingen en veilige verkiezingen', aldus Marco Florijn. 'Dat klinkt als een enorm bedrag, maar het zal veel te weinig blijken om fouten uit het verleden en de gevolgen van de coronacrisis goed aan te pakken. Het sociaal domein verdient meer.'
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.