Structureel 75 miljoen voor schuldhulpverlening
Ook houdt het kabinet de optie open om strengere eisen te stellen aan gemeentelijke dienstverlening.
Het kabinet maakt structureel 75 miljoen euro per jaar vrij voor de verbetering van de gemeentelijke schuldhulpverlening. Dat staat in de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Een deel van de investering gaat naar vroegsignalering.
Vroegsignalering
Daarvoor zal het verbeterplan vroegsignalering dat eind mei 2024 is aangekondigd in de reactie op het onderzoek van de Nationale ombudsman ‘Hoe eerder, hoe beter’, van het Ministerie van SZW, de VNG, NVVK en Divosa de basis vormen. Schulden moeten bij de bron worden aangepakt, zegt het kabinet.
Gerechtsdeurwaarders
Het kabinet gaat ook kijken naar de rol die gerechtsdeurwaarders met betrekking tot vroegsignalering kunnen vervullen. De NVVK was eerder kritisch over dat idee omdat gerechtsdeurwaarders volgens die brancheorganisatie pas in een veel later stadium relevant worden. Het kabinet Schoof ziet in ieder geval kans de optie verder te onderzoeken.
Integraal schuldenoverzicht
In de begroting staat ook dat het kabinet een integraal schuldenoverzicht wil invoeren, zodat mensen meer inzicht in hun financiën krijgen, zodat zij sneller hulp kunnen krijgen bij het oplossen van hun schulden. ‘Op die manier worden mensen niet direct met extra kosten geconfronteerd als zij een keer vergeten tijdig te betalen.’
Eisen aan gemeenten
In 2025 wordt samen met de VNG, NVVK en Divosa verder gewerkt aan de implementatie van de basisdienstverlening schuldhulpverlening. Daarnaast houdt het kabinet de optie open om strengere eisen te stellen aan gemeentelijke dienstverlening. ‘Waar nodig scherpen we de kwaliteitseisen voor gemeenten aan, om verschillen in bereik en aanbod tussen gemeenten te verkleinen.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.