Advertentie
sociaal / Nieuws

Meer dan helft aanstaande ouderen past huis nog niet aan

Meer dan de helft van de 55-plussers heeft het huis nog niet aangepast met het oog op ouderdomsgebreken, concludeert I&O Research. Wel geeft 85 procent van de 3311 respondenten aan er bij de woonsituatie rekening mee te houden dat men langer thuis kan blijven wonen.

04 juli 2018

Meer dan de helft van de 55-plussers heeft het huis nog niet aangepast met het oog op ouderdomsgebreken, concludeert I&O Research. Wel geeft 85 procent van de 3311 respondenten aan er bij de woonsituatie rekening mee te houden dat men langer thuis kan blijven wonen.

Twaalf procent heeft woning aangepast

Volgens I&O Research, dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van de bewustwordingscampagne 'Lang zult u wonen’, is daarmee in totaal 68 procent van de Nederlandse 55-plussers in het geheel niet bezig met langer thuis blijven wonen. De meesten vinden zich nog te jong of zegt wel actie te ondernemen als het zo ver is. Twaalf procent heeft al aanpassingen laten aanbrengen aan de woning. Zeven procent is met het oog op de oude dag al naar een andere woonst uitgeweken. Vijf procent wint nog informatie in over eventuele aanpassingen.

Veel valgevaar

Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van veel valgevaar doordat een aanzienlijk percentage 55-plussers zich nog risicovol blijft gedragen. Op een stoel staan om iets te pakken of schoon te maken (32 procent van de 80-plussers), zelf dakgoten schoon maken (25 procent van de 75-plussers) en douchen in de badkuip (10 procent van de ouderen) is voor velen nog de normaalste zaak.  

Beroep op Wmo

Een kwart van de 55-plussers is bezig plannen te maken, waarvan tien procent een verbouwing overweegt en twaalf procent nadenkt over verhuizen. Bij verbouwingen worden aanpassingen voor de ‘levensloopbestendigheid’ vaak uitgesteld, of zelfs helemaal niet aangebracht. Zestien procent geeft aan daar niet aan te willen vanwege de kosten of de administratieve rompslomp. Zij kunnen bij gemeenten een beroep doen op de Wmo om bijvoorbeeld een traplift aan te vragen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Elisabeth / jurist
Als 55 plusser zul je zonder enige indicatie, alle aanpassingen uit eigen zak moeten betalen. Een beroep op de WMO voor een aanpassing die mogelijk op termijn noodzakelijk wordt, wordt nu nog niet vergoed. Het bericht suggereert echter dat er nu al een beroep op de WMO kan worden gedaan met het oog op de toekomst. Ik ken het werkelijke rapport niet, maar de samenvatting die hier is neergezet door BB is hopelijk te kort door de bocht en niet zoals het in het rapport is opgeschreven.
H. Wiersma / gepens.
Aanpassen van bestaande woningen voor ouderen geeft veel praktische problemen en is relatief duur. Er moeten vooral veel meer nieuwbouw seniorenwoningen worden gebouwd, waarin integraal de noodzakelijke voorzieningen zijn opgenomen.
Annemarie / Handhaver
Okay, dus even heel zwart/wit gesteld:

Als ik 56 ben en dus 55plusser dan zou ik mijn huis aan moeten passen omdat als ik 80 plus ben deze aanpassingen nodig heb. Beetje kort door de bocht. Het is voor een ieder verschillend wanneer de "aftakeling" begint en volgens onze regering kun je nog tot bijna je 70ste fulltime werken.

Ik vind het een raar artikel!
peter
Situatie van mijn schoonvader (88 jaar) in Zoetermeer, hij kreeg te horen dat hij de traplift van € 9500,00 zelf moet betalen. In Den haag 12 kilometer verder wordt dat door de gemeente betaald..
Bernard
Bewustwordingscampagne "lang zult u wonen". Weer zo'n vaag clubje, dat denkt dat 55-plusser op zijn minst imbeciel zijn en geen idee heeft dat ouderdom met gebreken komt en dus aanpassingen vereist. Het paternalisme spat er van alle kanten af.

Waarom niet "Lang zult u leven"? Zolang een mens leeft zal hij/zij toch ergens moeten wonen.
Advertentie