Advertentie
sociaal / Nieuws

Helft opvanglocaties vervalt dit jaar

Tienduizenden opvangplekken voor asielzoekers staan op de tocht omdat contracten dit jaar verlopen.

19 februari 2024
Kind in Ter Apel
Een kind bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, 8 december 2023ANP/Huisman Media

Meer dan de helft van de huidige asielopvanglocaties vervalt dit jaar. Dat blijkt uit door Trouw opgevraagde cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In 2024 verloopt het contract van 180 van de 326 locaties.

Opgaveregisseur

Gemeente Losser
Opgaveregisseur

Griffier

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Gemeente Hilversum
Griffier

Het gaat vooral om noodlocaties in leegstaande gebouwen, sporthallen, schepen en tenten. ‘Dit zijn er zoveel geworden dat het om een substantieel deel van de totale opvang gaat: circa 24.000 opvangplekken. Dat is 37 procent van alle plekken die er nu zijn’, is te lezen in de krant.  

Spreidingswet

Het COA en de regering zijn juist op zoek naar extra asielzoekerscentra om zo het aantal opvangplekken op te krikken van 65.000 naar 96.000 volgend jaar. De spreidingswet, die gemeenten verplicht mee te werken aan asielopvang, moet daarbij helpen. Door de systematiek van de wet duurt het echter nog tot medio 2025 voordat al die plekken er zijn.  

Verzoek

Als gevolg van de sluiting van grote noodlocaties loopt het tekort aan opvangplekken de komende zes weken op tot 5500. Anderhalve week geleden vroeg demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) provincies om duizenden opvangplekken. ‘Nog niemand reageerde op dat verzoek’, aldus Trouw.

Ultimatum

Dinsdag verloopt een rechterlijk ultimatum dat stelt dat er maximaal tweeduizend vreemdelingen in de opvangcentra in het Groningse Ter Apel mogen verblijven. Voor het weekend stond de teller op 2200 mensen. Van der Burg zei vrijdag ‘totaal niet hoopvol’ te zijn dat het lukt om het vonnis te respecteren. Dagelijks melden zich namelijk tussen de honderd en tweehonderd asielzoekers bij het aanmeldcentrum in de Groningse plaats. Al negentien weken op rij is het aantal nieuwe asielzoekers hoger dan in dezelfde week een jaar eerder. ‘Tot vorige week vroegen al 5700 mensen asiel aan in Nederland, fors meer dan de 4200 vorig jaar en 3800 in 2022’, schrijft het dagblad.

Dwangsom

Het COA moet een dwangsom van 15.000 euro betalen voor iedere dag dat de grens wordt overschreden, met een maximum van 1,5 miljoen euro. Het geld gaat naar de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Dit systeem is failliet. Het is het meest disfunctionele systeem ooit bedacht voor hulp aan vluchtelingen. Met de meeste bijwerkingen zoals 300:Oegandezen die zich voordoen als homo een asielstatus verstrekken. Tegenover mensen die echt veiligheid nodig hebben, die echt bedreigd worden, is dit niet uit te leggen. Gooi dat VN Vluchtelingenverdrag maar in de prullenbak en bedenk iets nieuws.
Bert Bakker
Kappen met die totale onzin. Dit heeft helemaal niets met vluchtelingen te maken. Het hele westen en alleen het westen wordt compleet overstelpt met andersdenkenden en dat is geen toeval. Je bent die lui helemaal niets verplicht en ze moeten je niet wat uit nogal wat statistieken blijkt die nooit worden aangehaald maar die wij wel zien en meemaken.
Advertentie