‘Twijfel over massale burgerparticipatie’
Aan de oproep tot burgerparticipatie zal niet massaal gehoor worden gegeven. Dat stelt Imrat Verhoeven, docent Bestuur en Beleid aan de Universiteit van Amsterdam deze week in een interview in Binnenlands Bestuur.
Het is de vraag of burgers massaal gehoor geven aan de oproep tot burgerparticipatie, zoals kabinet en gemeenten willen. Dat zegt Imrat Verhoeven, docent Bestuur en Beleid aan de Universiteit van Amsterdam in een interview in Binnenlands Bestuur.
Hij houdt zich bezig met vraagstukken rond de veranderende relaties tussen politiek, overheid en burgers. De afgelopen jaren deed hij veel onderzoek naar de ‘activerende verzorgingsstaat’ en de rol van emoties in politiek en beleid.
Bezuinigingskarretje
Verhoeven: ‘Mensen helpen als ze daar door een ander om worden gevraagd, niet als de overheid dit doet. Al helemaal niet als ze het idee hebben dat ze, zonder dat dit duidelijk wordt gezegd, voor een bezuinigingskarretje worden gespannen. Dit soort vraagstukken nodigt uit tot een kritisch debat over beleid dat vrijwilligers een grotere rol wil geven binnen het domein van zorg en welzijn.’
Verzorgingsstaat
De Amsterdamse socioloog weerspreekt de bewering dat de klassieke verzorgingsstaat ten grave is gedragen. ‘Dat is holle retoriek. De passage uit de Troonrede daarover stuurt mijns inziens vooral aan op een cultuurverandering. Het is heus niet zo dat de Aow verdwijnt, of dat we de Awbz volledig afschaffen, of dat mensen geen beroep meer kunnen doen op verzekeringen en klassieke vormen van collectieve regelingen.’ Een grote verandering is volgens hem wel ‘dat we zorg nu voor een deel als gunst gaan organiseren, zoals het geval was voordat we de verzorgingsstaat optuigden.’
Big Society
Volgens de Amsterdamse socioloog hebben opeenvolgende kabinetten met een schuin oog gekeken naar het Big Society beleid in Engeland, dat meer macht overdraagt aan lokale besturen en buurten en burgers aanzet tot sociale actie. Maar in Nederland klinkt het appèl op burgers volgens hem ‘vermoeid en verplichtend’, bij de Britten ‘energiek en plezierig’. Volgens hem stuurt de Engelse regering vooral aan op ‘empoweren’, terwijl de Nederlandse overheid burgers vooral aanspreekt op eigen verantwoordelijkheid, zonder ze veel invloed toe te kennen bij het gewenste veranderingsproces. Verhoeven: ‘Hoewel op Big Society geïnspireerde ideeën over zelfredzaamheid in publieke dienstverlening en over zelfbestuur bij de inrichting van publieke ruimten doorklinken, blijft het tot nu toe vooral management by speech.’
Lees het volledige interview met Imrat Verhoeven in Binnenlands Bestuur nr 21
ook is hij er blijkbaar niet van op de hoogte dat in het Engeland na 'there is no such thing as society' Thatcher 7 miljoen werkende Britten onder de armoedegrens leven, nu al de derde generatie! in een schrijnende en uitzichtloze armoede die ook nog eens versterkt is door de BedroomTax!
hoe kan je nu zeggen dat de zorg een gunst wordt als iedereen zich helemaal blauw betaalt voor die zorg? hoe moeten we dat zien? wel betalen maar er niets voor terug krijgen? omdat dit kabinet dat geld nodig heeft voor andere dingen? en dan moeten we de daaruit voortvloeiende problemen allemaal maar zelf oplossen ook nog?
alle praat over participeren is bedoeld om te verdoezelen dat we keihard bestolen worden. hoe kunnen wij die dieven nog ooit vertrouwen?
eens een dief, altijd een dief!