Advertentie
sociaal / Column

Macht en liefde

Hoe pak je overlastgevende of criminele jongeren het beste aan? Hoe krijg je ouders die onmachtig zijn om hun kinderen veilig op te voeden zo ver dat ze gemotiveerd worden om mee te werken met jeugdzorg? Kiezen we voor werkstraf, gevangenisstraf, ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing of kiezen we voor het bieden van zorg? Dwingen we af of gaan we op zoek naar de eigen kracht van kinderen en ouders? Sluiten we op en uit of sluiten we in?

07 februari 2011

Het zijn vragen die voor de jeugdzorg van alle tijden zijn. Het antwoord op die vragen vanuit de overheid wisselt regelmatig met het veranderen van het politieke tij. Terwijl de wetenschap al tientallen jaren een veel consistenter geluid laat horen. Die pleit voor een’en/en’ benadering. Voor ‘tough love’. Voor engageren en positioneren zoals dat in jeugdzorgjargon heet. Niet om moeilijke keuzes uit de weg te gaan, maar simpelweg omdat het bewezen effectief is om te schakelen en te balanceren tussen twee kanten van de gouden medaille voor duurzame jeugdzorg.

Kinderen éénzijdig straffen bevredigt wellicht de behoefte aan genoegdoening in de samenleving, maar de kinderen en de samenleving worden er niet beter van, eerder integendeel. Ouders éénzijdig confronteren met ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing leidt niet tot het verdwijnen van hun opvoedkundige onmacht en ontneemt kinderen de kans om zo snel mogelijk weer veilig thuis verder op te groeien. Alleen maar ‘pappen en nathouden’ is net zo schadelijk voor ouders en kinderen. Kinderen worden dan onnodig lang blootgesteld aan onveilige situaties waar ze de rest van hun leven last van kunnen blijven houden. Ouders worden niet gestimuleerd om uit hun onmacht te ontsnappen.

 

Compromisloos, tijdig, keihard en eerlijk grenzen stellen in combinatie met het bieden van zorg gericht op het aanboren van eigen kracht, op basis van de overtuiging dat in elk kind een goede burger schuil gaat en dat elke ouder in beginsel het beste voor heeft met zijn kinderen is de weg die we in de jeugdzorg moeten gaan. Diegene voor wie wetenschappelijke inzichten die pleiten voor deze aanpak niet overtuigend genoeg zijn verwijs ik graag naar een inspirerende uitspraak van Martin Luther King uit zijn toespraak ‘Where do we go from here’.

 

‘Één van de grootste problemen van de geschiedenis is dat de begrippen liefde en macht doorgaans als elkaars tegenpolen worden opgevat. Lijnrecht tegenover elkaar zodat liefde gelijkgeschakeld wordt met het opgeven van macht en macht met de ontkenning van liefde. Het is echter zaak dat we het juist gaan zien. Wat we moeten beseffen is dat macht zonder liefde roekeloos en verkeerd is en dat liefde zonder macht sentimenteel en apathisch is. Het is precies die botsing van immorele macht met machteloze deugdzaamheid die de grootste crisis van onze tijd vormt.’

Erik Gerritsen

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
"Wat we moeten beseffen is dat macht zonder liefde roekeloos en verkeerd is en dat liefde zonder macht sentimenteel en apathisch is." - Martin Luther King, met veel instemming geciteerd door Erik Gerritsen.

Met alle respect voor King, maar wat hij hier zegt klopt maar voor de helft. Macht zonder liefde is inderdaad bijna altijd schadelijk voor diegenen die eraan zijn blootgesteld - en dat zijn door de eeuwen heen nogal veel mensen geweest.

Maar liefde zonder macht - waarom zou dat sentimenteel en apathisch zijn? Er zijn zat mensen met heel weinig macht, die aan hun liefde de kracht ontlenen toch een zinvol leven te leiden. Vaak zinvoller dan het leven van diegenen die macht over hen uitoefenen.

Dit is niet bedoeld als excuus om mensen macht af te nemen of te onthouden. Maar er is net zo min aanleiding om mensen die door omstandigheden of keuze weinig macht hebben, om die reden een "sentimentele en apathische" houding toe te schrijven.

Ook als je geen macht hebt, hoef je nog geen willig slachtoffer te zijn. In zijn revolutionaire retoriek maakt King eenzelfde soort denkfout als de mensen die zeggen dat een slachtoffer van verkrachting het vast zelf gewild heeft. Of de mensen die zeggen: "If you are so smart, why ain't you rich?"

Van iemand die, zoals Gerritsen, pleit voor (en misschien zelfs al leiding geeft aan) het "compromisloos en keihard" grenzen stellen in de jeugdzorg, mag worden verwacht dat hij zo'n denkfout niet maakt. Want het is een denkfout die voortkomt uit een gebrek aan inleving in de mogelijke omstandigheden en motieven van mensen. Onder die mensen bevinden zich - als kinderen of als ouders - veel cliënten van jeugdzorg.

Wie zo'n denkfout maakt, is ook minder goed in staat om in te schatten of jeugdzorg "tijdig" of "eerlijk" is - de andere twee kwaliteiten waar Gerritsen voor pleit.

Daardoor geeft zijn pleidooi me uiteindelijk toch een gevoel dat macht hier bezig is zichzelf te rechtvaardigen door iets over liefde te roepen. Ook dat past in een eeuwenoude traditie.

Denk bijvoorbeeld aan de bisschop in de film "Fanny en Alexander". Deze strenge, doch in eigen ogen zeer rechtvaardige geestelijk leidsman legt zorgvuldig uit waarom hij zijn stiefzoon Alexander uit liefde op een bepaalde manier behandelt.

Ik ken Gerritsen niet. Ik zie alleen een fotootje bij dit artikel. Moeilijk hoor, mensen beoordelen... Gelukkig heb ik geen macht over Gerritsen en hoef ik niks over hem te beslissen.
rwindt / machteloze burger
Hoe krijg je ouders die onmachtig zijn om hun kinderen veilig op te voeden zo ver dat ze gemotiveerd worden om mee te werken met jeugdzorg?
Einde citaat.

Evenzeer kun je stellen dat de Jeugdzorg in een vroeger stadium onmachtig is om ouders en overige kinderen een time out te gunnen als het water tot aan de lippen staat bij een gedragsstoornis, of persoonlijkheidsstoornis van een kind. Over adequate begeleiding nog niet eens gesproken verder.
Het moest eerst uit de bocht vliegen in overlast- of cirminele sfeer. Dan zijn er misschien wel opvangplekken.

Op vrijwillige basis hulp vragen bij BJZ wordt beloond met lang opgerekt opstarttraject, na al veel professionele begeleiding, zonder resultaat. Vele ouders met laag inkomen krijgen geen TOG. De extra kinderbijslag, om de extra kosten voor kinderen met bepaalde problematiek op te kunnen vangen.
De bijstand biedt daarvoor niet altijd een mogelijkheid. Ook al is er een indicatie voor 24uurs begeleiding en wonend buiten gezin.
Plekken voor kinderen zonder historie van toestanden met politie, zijn er veel te kort.

Heel veel inspanning van ouders (tot en met overspannenheid aan toe) vormt de veren van slecht presterende hulpverlening, triest genoeg. BJZ bepaalt de TOG.

Hoog tijd voor een zorgcoordinator naast de huisarts. Onafhankelijk en die naast clienten staat en instellingen alleen dienen om opdrachten uit te voeren naar wens.
Die gemonitoord worden m.b.t. prijs, kwaliteit, resultaat en duur traject. Daarvoor verantwoording dus moeten afleggen!

Consultatiebureau en huisarts zijn in de wijk en kennen gezin al. De basisschool eveneens. Hier moet preventie m.b.t. o.a. ontsporen al plaatsvinden en ook alert zijn op o.a. erfelijkheid m.b.t. diverse stoornissen.

Labels/etiketten niet leidend laten zijn voor geldkraantjes, maar praktijk.
Aanbod verhoogt vraag.
Welwillende kinderen en ouders, die wat minder duidelijk in DSM rijtjes vallen, vangen bot. Slimme ouders die argumenteren kunnen met voldoende inkomen, vinden de geldpotjes, of hulpverlening van onverschillige ouders en/of, kinderen, die duur gemasseerd moeten worden.
Onevenwichtige verdeling dus van budget als gevolg.
criticus
Hetgeen dhr Gerritsen schrijft, lijkt mij volkomen logisch.
Of om het een smet een echt oude uitspraak te doen:
Wie zijn kind lief heeft, kastijdt hem.
Hard en zacht horen bij elkaar.
Juspol / adv.onderst.omstanders-BL
Hoe krijg je eindelijk familierechters aan het verstand gebracht dat er geen gezag kan worden gegeven aan ernstig geestesgestoorden w.o. borderliners om maar iets te noemen, wat deskundigen zeggen dat het dat is een ernstige geestesstoornis.
Terwijl zelfs erkenning van kinderen wordt geweigerd door zulke types onterecht en daarbij rechters in de verhalen trappen van zulke die opgedist worden zonder enige waarheidsvinding bovendien en erna aan gevolgen voor kinderen, gewoonweg kindermishandeling? vervreemden van eigen vaders met valsheid in geschrifte, jazeker geachte en nog steeds maar volhouden dat dat familierecht het goed zou doen zeker? Vergeet het maar. Patiëntjeskwekerij afschaffen. En dat begint bij meldplicht invoeren en geen gezag meer geven aan zulke mensen, vaak moeders die dat hebben, duizenden onder andere.
De waanzin ten top. Waar half Nederland erna de zakken vol aan verdient. Advokatuur, rechtspraak, ggz (die verzwijgt), huisartsen en ga zo maar door. Kinderen daarna velen zonder vaders gezet onterecht en nu en later beschadid, bedrogen, belogen en puur misdrijf Verduistering van Staat gepleegd in vele gevallen waarin valse geboorteaangiftes zelfs (lees even streepje gezet als vader) klakkeloos werden geaccepteerd in Nederland. Dat heet meewerken aan kindermishandeling geachte heer.
Begin maar in de 2e Kamer zelf.
erik gerritsen / wollige blogger
Ik vind de reactie van Michiel Jonker een mooie aanvulling op mijn verhaal. Op het onderdeel waarin hij kritische vragen stelt aan mijn adres begrijpt hij mij verkeerd. Met liefde zonder macht in de context van vraagstukken in de jeugdzorg doel ik op wat ik ook wel noem "liefdevolle verwaarlozing". De intenties zijn goed, maar omdat men te begripvol is laat men schadelijke situaties te lang voortduren zonder in te grijpen. En ingrijpen kan in feite iedereen, ook als men niet over veel macht beschikt. Bijvoorbeeld door in gesprek te durven gaan als familielid of buurvrouw en als dat niets oplevert een melding te doen bij het AMK.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@ Erik Gerritsen

Bedankt voor de verduidelijking van wat u bedoelt met "liefde zonder macht". Toch ontwaar ik hier een nieuwe denkfout, namelijk waar u de oorzaak van "liefdevolle verwaarlozing" legt bij een teveel aan begrip.

"Liefdevolle verwaarlozing" van kinderen wordt echter juist veroorzaakt door een tekort. Bijvoorbeeld een tekort aan moed, aan energie, of aan vertrouwen in de eigen waarneming. Of, inderdaad, een tekort aan begrip (van wat het kind in kwestie werkelijk nodig heeft).

Waarschijnlijk doelt u met "te begripvol" op teveel begrip voor andere belangen dan die van het kind zelf. Bij die andere belangen kan het gaan om de belangen van ouders, maar ook om de belangen van jeugdzorgmedewerkers en allerlei instanties die activiteiten ontplooien op het gebied van jeugdzorg.

De kern van het probleem is eigenlijk: hoe maak je als machthebber (of je nu ouder of jeugdzorgmedewerker bent) een goed onderscheid tussen je eigen belang en het belang van de kinderen over wie je macht hebt. De verleiding is groot om, net als de eerder genoemde bisschop in de film "Fanny en Alexander", je eigen (welbegrepen of kortzichtige) belang te verwarren met het belang van het kind.

Eigenlijk is dat wat Martin Luther King ook deed: zijn eigen belang om een harde, moeilijke strijd tegen discriminatie te winnen, gelijkstellen aan de individuele belangen van veel mensen die hij vertegenwoordigde. Zijn doel was nobel, maar mede daardoor had hij misschien wat minder oog voor "collateral damage": de verwoesting van individuele levens als gevolg van de gevoerde strijd.

Grote jeugdzorginstellingen ontwikkelen, net als alle grote instellingen, een eigen dynamiek, die het risico vergroot op "collateral damage" bij individuele kinderen en ouders.
studenten social work en supervisor / studenten social work& supervisor
onze eerste versie was te lang met gedicht, sorry redactie en docente, wij-studenten- hebben macht en liefde als les en supervisie themagekozen, zonder ons-jong talent- te laten weten en inzicht te krijgen dan wordt het pas gevaarlijk de komende jaren in de zorg, bedankt dhr . EG voor het optimisme, we go furher down these roads! social workers tijdens les@next generation is learning@thanks
Advertentie